Pozdravni govor biskupa Škvorčevića apostolskom nunciju

Pozdravni govor biskupa Škvorčevića apostolskom nunciju

Mons. Giorgio Lingua u dvodnevnom je posjetu Požeškoj biskupiji.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
youtube
Objavljeno:
 
14.10.2020 11:39

 

Požeški biskup, mons. Antun Škvorčević, u crkvi sv. Nikole biskupa u Jasenovcu dočekao je i pozdravio apostolskog nuncija u Republici Hrvatskoj, prenosi IKA. Pozdravni govor prenosimo u cijelosti:

POZDRAV APOSTOLSKOM NUNCIJU

Jasenovac, 14. listopada 2020.

Preuzvišeni gospodine, apostolski nuncije!

Iskreno se radujemo Vašem dvodnevnom pohodu Požeškoj biskupiji o 23. obljetnici njezine uspostave. Znakovito je da ga započinjete u Jasenovcu, gdje još uvijek tišti teret nasilja i ubojstava, nanesenog nedužnim ljudima. Ovo nije jedino mjesto ljudskih stradanja u našoj mjesnoj Crkvi. Na prostoru zapadne i srednje Slavonije totalitarni sustavi dvadesetog stoljeća i namjere određenih pojedinaca i skupina. Po Vama, preuzvišeni gospodine, apostolski nuncije, predstavniku pape Franje u Hrvatskoj, snažnije danas na ovom mjestu odzvanja evanđeoska poruka koju nam je Sveti Otac uputio minulih dana Enciklikom 'Fratelli tutti – Svi smo braća'! Svi smo Božja stvorenja, međusobno braća i sestre, stoga neka nikada više ne bude rata, nikada nasilja i prezira drugih, nikada ubijanja drugačijih!

Preuzvišeni gospodine, apostolski nuncije! U duhu spomenute enciklike pape Franje upućujem Vam izraze iskrene dobrodošlice, svjedočim osjećaje dubokog poštovanja i očitujem bratsku odanost. Dok budete posjećivali pojedina mjesta gdje Božji narod Požeške biskupije u vjeri, nadi i ljubavi živi svoju pripadnost jednoj, svetoj, katoličkoj i apostolskoj Crkvi, kojoj u ljubavi predsjeda nasljednik sv. Petra, molite s nama i za nas da usred tragova povijesnog zla i suvremenih nemoći budemo svjedoci Isusove uskrsne pobjede nad smrću, moćni praštanjem i milosrđem, promicatelji pomirenja, utemeljena u njegovu križu.

Radostan sam što nas u navedenim evanđeoskim nastojanjima bratski podupire i s nama surađuje episkop pakračko-slavonski, gospodin Jovan Ćulibrk. Preosvećeni, od srca Vas pozdravljam i zahvaljujem za sudjelovanje na ovom molitvenom slavlju s apostolskim nuncijem u Republici Hrvatskoj, mons. Giorgiom Linguom, za susret s Vama i cijenjenim monahinjama u Vašem jasenovačkom manastiru te za pohod jasenovačkom spomen-području. Srdačno pozdravljam nazočne svećenike na čelu s arhiđakonom zapadno-slavonskim, Milanom Vidakovićem, te jasenovačkim župnikom i novljanskim dekanom, Pejom Oršolićem, a napose vjernike jasenovačke župe, trajne molitelje pred jasenovačkom Gospom za zdravlje naših duša i svako drugo dobro.

Preuzvišeni gospodine, apostolski nuncije! Blagoslovljeni bili Vi koji dolazite u ime Gospodnje! Želim Vam ugodan boravak u Požeškoj biskupiji, sa zahvalnošću za molitvu na mjestima naših stradanja – Jasenovcu i Staroj Gradiški – za susret danas popodne s djelatnicima i učenicima Katoličke gimnazije u Požegi, za pohod sestrama klarisama u Požegi, Katoličkoj bolnici sv. Rafaela na Strmcu, razgledavanje biblijske izložbe u Cerniku, a napose za predvođenje slavlja svetkovine sv. Terezije Avilske, zaštitnice požeške katedrale. Bog Vas poživio i čuvao zdrava u službi Crkve i nasljednika sv. Petra.

Antun Škvorčević
požeški biskup

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije