Požeška biskupija proslavila 23. obljetnicu utemeljenja

Požeška biskupija proslavila 23. obljetnicu utemeljenja

Na jučerašnju 23. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije i imenovanja njezina prvog biskupa, požeški biskup Antun Škvorčević predvodio je euharistijsko slavlje u požeškoj Katedrali.

Autor
Požeška biskupija/laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
06.07.2020 17:00

U homiliji biskup je na temelju ulomka drugog čitanja iz Poslanice Rimljanima poručio sudionicima slavlja da je Duh Sveti ono najdragocjenije što može prebivati u njihovim srcima.

- Mi danas imamo srce puno pitanja, među ostalim kako će biti na izborima, kako s koronavirusom, potom pitanja iz našeg osobnog i obiteljskog života. No, najvažnije je postaviti si pitanje je li Bog, njegov Duh prisutan u mom srcu, jer se tada može nešto ozbiljnije sa mnom dogoditi«, ustvrdio je biskup. Tumačeći evanđeoski ulomak primijetio je kako uobičajeno govorimo da nas je Isus naučio samo jednu molitvu -Očenaš, a da u današnjem evanđelju susrećemo Gospodina kako moli na sasvim određeni način - rekao je biskup.

Izrazivši uvjerenje da je navedena Isusova molitva najljepša upravo za prigodu 23. obljetnice utemeljenja Požeške biskupije, mons. Škvorčević je zahvalio Bogu za sve ljude u biskupiji u kojima se ostvaruje Božja prisutnost, koji razmišljaju o Božjem, razumiju Božje i to nastoje ostvarivati.

- Neka i Otac i Sin dadnu da u našoj biskupiji budu mnogi, koji razumiju Boga, sporazumijevaju se s njime i žive po njegovu naumu, u njegovim božanskim dimenzijama. Želio bih s Isusom zahvaliti Ocu što među mnogim malenima u našoj biskupiji postoji ta spoznaja, kojoj se mnogi raduju i za koju zahvaljuju. Konačno, ova Isusova molitva njegov je poziv izmorenima i opterećenima od života, da ne idu nekome drugome, nego dođu k njemu. Osoba je ta koja nas može odmoriti u svim našim duhovnim umorima i izgubljenostima. Želio bih s Isusom i s vama moliti za sve one koji u našoj biskupiji trpe tko zna zbog kojeg umora, bilo bolesti, bilo neimaštine, ili možda kojih drugih razloga, povjeravajući ih Isusu Kristu, najboljoj osobi, koja ih može odmoriti - ustvrdio je biskup.

Govoreći o biskupijskom zajedništvu, biskup je još kazao kako ga ostvarujemo danas u najdubljoj odanosti i povezanosti s papom Franjom i s općom Crkvom. Nakon pričesti svi sudionici slavlja izmolili su molitvu za Požešku biskupiju. U ime nazočnih svećenika i vjernika generalni vikar Josip Krpeljević čestitao je biskupu Antunu 23. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije i njegova imenovanja prvim njezinim biskupom.

Zahvalivši za čestitku, biskup je povjerio Požešku biskupiju njezinom svetom utemeljitelju papi Ivanu Pavlu II., čije relikvije častimo u njegovoj kapeli u kripti Katedrale, na što su nazočni uskliknuli pjevajući: 'Sveti Ivane Pavle, moli za nas!'

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!