Požeški biskup Antun Škvorčević proglašen počasnim građaninom općine Voćin

Požeški biskup Antun Škvorčević proglašen počasnim građaninom općine Voćin

Na svečanoj sjednici povodom Dana općine, koji se slavi uz blagdan Male Gospe, požeški biskup Antun Škvorčević proglašen je počasnim građaninom Voćina. 

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Povjerenstvo za medije Požeške biskupije
Objavljeno:
 
10.09.2022 15:15

Otvarajući sjednicu, predsjednik Općinskog vijeća Roko Perić pozdravio je sve okupljene goste, vijećnike te ovogodišnje laureate, među kojima posebno požeškog biskupa Antuna Škvorčevića, koji je tom prigodom proglašen počasnim građaninom općine Voćin. Općinsko vodstvo uručilo mu je to odlikovanje zbog svega što je svojim moralnim autoritetom i djelovanjem učinio za općinu i njezine stanovnike, napose zbog njegovih zasluga u ponovnoj izgradnji voćinske crkve i brojnih hodočasničkih okupljanja u svetištu Gospe Voćinske, potpore koju daje voćinskim obiteljima u njihovu opredjeljenju za život te drugih doprinosa Požeške biskupije pod njegovim vodstvom.

Biskup Škvorčević u svome govoru zahvale kazao je kako obično ne prihvaća biti počasnim građaninom jer smatra da ga njegovo biskupsko poslanje čini pravim građaninom svih onih mjesta u biskupiji čiji su vjernici povjereni njegovoj pastirskoj skrbi, ali da je u slučaju Voćina napravio iznimku zbog tri razloga. Ponajprije zbog izvanredne duhovne snage Voćina po svetištu Isusove Majke, čija je crkva tijekom povijesti bila oštećivana, a u Domovinskom ratu do temelja razorena, ali ovdje sena ruševinama materijalne crkve okupljala brojna živa vjernička Isusova Crkva, svjedočeći da ovdje moć Duha pobjeđuje sve ljudske ruševine i da je ljubav jača od mržnje.

Kao drugi razlog za prihvaćanje titule počasnog građanina naveo je solidarnost s patnjama i poniženjima koje su ondje podnijeli nedužni ljudi, napose u Domovinskom ratu, ali i tijekom progona koji su iza Drugog svjetskog rata mnogostruko smanjili broj vjernika voćinske župe. Dodao je da je zbog te žrtve posebna časti biti građaninom toga mjesta.

Treći razlog koji je naveo doseljenici su s Kosova, iz Bosne i Hercegovine te iz Srijema, koji su velikom osjetljivošću i opredjeljenjem za život učinili da je Voćin postao 'najmlađa' općina u Hrvatskoj, kazao je biskup.

Na kraju svoga govora, zahvalio je načelniku općine, predsjedniku Općinskog vijeća i svim vijećnicima za dodjelu počasti ovogodišnjim laureatima, zamolio zagovor Isusove Majke i zazvao Božji blagoslov na njihovo daljnje djelovanje na dobrobit građana Voćina.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije