Predbožićni susret nadbiskupa Kutleše s ravnateljima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Zagrebačke nadbiskupije

Predbožićni susret nadbiskupa Kutleše s ravnateljima predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Zagrebačke nadbiskupije

Zagrebački nadbiskup mons. Dražen Kutleša susreo se s ravnateljima i ravnateljicama predškolskih, osnovnoškolskih i srednjoškolskih ustanova Zagrebačke nadbiskupije u predbožićnom susretu koji je održan u ponedjeljak 18. prosinca u dvorani "Vijenac" Nadbiskupijskog pastoralnog instituta.

Autor
TUZN/Laudato/F.P.
Fotograf
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
18.12.2023 15:34

 

Na početku susreta okupljene je pozdravila prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi, te zahvalila za mogućnost susreta istaknuvši kako je to prvi susret s novim zagrebačkim nadbiskupom mons. Draženom Kutlešom. Nadalje, s. Valentina Mandarić naglasila je da su ovi susreti veoma važni jer predstavljaju svojevrsno savezništvo koje je "ključno za postizanje zajedničkog cilja, a to je cjeloviti odgoj i kvalitetno obrazovanje koje će osposobiti mlade generacije za zrelost i odgovornost, koji su im nužni za uspješno suočavanje sa životnim izazovima koji postaju sve složenijima."

Pozdravne riječi uputili su doc. dr. sc. Iva Ivanković, državna tajnica i izaslanica Ministarstva znanosti i obrazovanja; izaslanik gradonačelnika gosp. Luka Juroš, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade; i dr. sc. Gordana Barudžija, viša savjetnica za vjeronauk Odjela za predškolski odgoj i osnovno školstvo pri Agenciji za odgoj i obrazovanje.

U ime ravnatelja obratili su se gđa Suzana Hitrec, ravnateljica Upravne škole Zagreb; gosp. Igor Matijašić, ravnatelj OŠ Milana Langa u Bregani, i s. Monika Maslać, ravnateljica DV Cvjetnjak u Zagrebu, u ime dječjih vrtića.

Gđa Suzana Hitrec kazala je: "Mi ravnatelji radimo jedan težak posao, odgovoran, u složenim i promjenjivim uvjetima. Ne znamo što nas čeka sutra, a kamoli sljedeće godine. Susrećemo se s novim generacijama i učenika i roditelja, isto tako i nastavnika i odgajatelja. Neki od njih drže mobitel i ekran od svog rođenja u ruci i s njima se na odgojnom području radi drugačije nego prije." Dodala je kako zahvaljujući svima "svaki susret i svaki trenutak u kojem dobivamo i kolegijalnu podršku, podršku sustava, svih vas je za nas dragocjen, pa koristim ovu priliku da u ime svih ravnatelja zahvalim svima koji ste nam tijekom ove 2023. godine pružili ruku, dali podršku, dali savjet, bili uz nas i ohrabrili nas da idemo dalje. Želim poručiti svima da i dalje budete uporni, hrabri i nepokolebljivi u ostvarenju svega što je naš cilj – unaprjeđenje rada naših ustanova, vrtića, osnovnih i srednjih škola, učeničkih domova, pa tako cijelog sustava i dajemo podršku našoj djeci, osmijeh i pohvalu."

U ime ravnatelja osnovnih škola obratio se Igor Matijašić koji je istaknuo probleme s kojima se školski sustav suočava, ali i istaknuo da "usprkos svim izazovima ne smijemo gubiti niti vjeru niti nadu, već biti prvi među jednakima koji će nastojati stvari vratiti na pravi kolosijek. Profesionalci koji neće posustati bez obzira na probleme, ustrajni idealisti kojima temeljna zadaća uvijek ostaje ista - pružiti najbolje moguće obrazovanje za učenike u sigurnom i poticajnom okruženju."

"Vrijeme bliske pripreme za Božić među ljude unosi poseban mir, toplinu, nadu... ovi plodovi nisu samo zbroj ljudskog nastojanja, nego nešto puno dublje - prisutnost Onoga koga toliko željno iščekujemo. Mi smo doista povlašteni jer tu Prisutnost na poseban način promatramo u očima malenih s kojima radimo i to ne samo u vremenu došašća nego tijekom čitave godine, svakim danom", istaknula je s. Monika Maslać u ime ravnatelja predškolskih ustanova.

Na kraju susreta mons. Dražen Kutleša istaknuo je odgovornu i dragocjenu ulogu u društvu koju nose odgojno-obrazovne ustanove: odgajati, obrazovati i prenositi vrjednote mladim naraštajima. "Ta je zadaća uvijek bila teška, a osobito je teška danas kad smo izloženi brojnim krizama i izazovima. Među aktualnim izazovima s kojim se suočava suvremeni svijet su ratni sukobi, nasilje i narušeni mir. Zato ovu božićnu poruku želim posvetiti miru, osobito važnosti odgoja za mir u kojem odgojno-obrazovne institucije imaju nezamjenjivu ulogu."

"Bez navedenih opredjeljenja za vrjednote, nema stvarnog i dugotrajnog mira. Govor o miru uključuje konkretno zalaganje za pravednost, jednakost, poštovanje ljudskih prava, nenasilje, međusobno uvažavanje, pomirenje, oproštenje… Papa Benedikt XVI. zagovarao je promicanje pedagogije mira i praštanja. To je spor posao, jer pretpostavlja duhovnu evoluciju, odgoj za najviše vrijednosti, novu viziju ljudske povijesti. Potrebno je odreći se lažnog mira koji obećavaju idoli ovoga svijeta i opasnosti koje ga prate, tog lažnog mira koji savjesti čini sve neosjetljivijima, koji vodi u povlačenje u sebe, prema atrofiranoj egzistenciji proživljenoj u ravnodušnosti. Naprotiv, pedagogija mira uključuje akciju, suosjećanje, solidarnost, hrabrost i ustrajnost", kazao je nadbiskup Kutleša.

Susret su glazbeno popratili zbor OŠ Gustava Krkleca, pod nazivom Krklecovi klinci u pratnji voditeljice zbora i nastavnice glazbene kulture Marijane Maričić te Petra Jolić, učenica 6. razreda flaute Glazbene škole Zlatka Grgoševića iz Sesveta, pod vodstvom i klavirskom pratnjom prof. Jelene Valković.

Kao uspomenu na prvi susret s ravnateljima i ravnateljicama nadbiskup Kutleša darovao im je Bibliju s posvetom kao poticaj da u njoj mogu potražiti odgovore na svoja životna i profesionalna pitanja. 

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: