Predstavljen program slavlja Velike Gospe u trsatskom svetištu

Predstavljen program slavlja Velike Gospe u trsatskom svetištu

Skromnije, ali svečano proslavit će se u najstarijem živućem marijanskom svetištu u Trsatu, svetkovina Marijina uznesenja na nebo u subotu 15. kolovoza.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Petar Fabijan
Objavljeno:
 
12.08.2020 09:08

 

Prvi puta hodočasnike će u perivoju Trsatskog svetišta pozdraviti novi gvardijan i čuvar Svetišta fra Krunoslav Kocijan kojemu je tu službu u utorak 11. kolovoza, neposredno prije konferencije za novinare predao fra Bernard Barbarić. Dosadašnji gvardijan riječi zahvale za dosadašnju suradnju uputio je riječkom nadbiskupu Ivanu Devčiću i Riječkoj nadbiskupiji, kao i svim suradnicima Trsatskog svetišta, a novom gvardijanu zaželio dobrodošlicu.

Trodnevna duhovna priprava počinje u srijedu 12. kolovoza i do petka 14. kolovoza predvodi je fra Krunoslav Kocijan, novi gvardijan i čuvar Svetišta na Trsatu. Program počinje u 17:45 sati pjevanom krunica nakon koje će se slaviti misna slavlja. Tim povodom, 12. kolovoza nakon mise bit će predstavljena nova monografija Trsata, autora Gorana Moravčeka. Uz autora, monografiju će predstaviti nekadašnji gvardijan Trsatskog svetišta fra Matija Koren. U četvrtak 13. kolovoza nakon euharistijskog slavlja je blagoslov s Presvetim Oltarskim Sakramentom, a u petak 14. kolovoza nakon mise ispred crkve bit će procesija s likom Gospe Trsatske, ističe Nadbiskupija.

Na svetkovinu Uznesenja Blažene Djevice Marije, 15. kolovoza, mise su na rasporedu u 6:00, 7:00, 8:00, 9:00, 10:00, 11:30 i u 18:30 sati. Misu u 10:00 sati predvodi provincijal Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda fra Milan Krišto, a svečano euharistijsko slavlje u 18:30 sati riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić, najavio je fra Bernard Barbarić.

- Ovogodišnja svetkovina Velike Gospe u znaku je 70. godišnjice od proglašenja dogme Marijina uznesenja u nebo. Svetkovina se može povezati s najvećim kršćanskim blagdanom Uskrsom. Papa Pio XII. koji je proglasio istinu te vjere 1. studenog 1950. godine, htio je povezati Isusovo uskrsnuće, kao njegovo konačno i najveće djelo ljudskog otkupljenja, sa završetkom i proslavom Blažene Djevice Marije pa je to i učinio. Prije toga je pozvao biskupe cijeloga svijetu da ga izvijeste slavi li se ta istina vjere. Nigdje nije navedeno da je umrla, nego da se pridružila slavi svoga Sina Otkupitelja - rekao je novi trsatski gvardijan fra Krunoslav Kocijan.

Na konferenciji su sudjelovali i i načelnik Prometne policije PU PG Ivica Filipović te načelnik II. Policijske postaje PU PG Marinko Puškarić koji su javnost upoznali s tradicionalnom privrevenom preregulacijom prometa. Također, hodočasnicima koji će se 15. kolovoza uputiti prema Trsatu, potaknuli su na korištenje javnog gradskog prijevoza, linije 2. koja će besplatno prometovati prema Trsatu, kao i dodatne linije koje će kretati sa Žabice. Autobusi se neće zaustavljati na stanici kod trsatske crkve, nego kod Dvorane mladosti, najavljeno je na konferenciji za novinare.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: