Predstavljena knjiga biskupa Škvorčevića: 'Riječ Božja nije okovana'

Predstavljena knjiga biskupa Škvorčevića: 'Riječ Božja nije okovana'

U knjizi su sabrana pisma, poruke i homilije mons. Škvorčevića, požepkog biskupa, u vrijeme pandemije koronavirusa.

Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
13.06.2021 10:42

 

U predvečerje blagdana sv. Antuna Padovanskog, 12. lipnja, na početku Antunovskog koncerta u požeškoj katedrali predstavljena je knjiga biskupa Antuna Škvorčevića: 'Riječ Božja nije okovana – Pisma, poruke i homilije u vrijeme pandemije koronavirusa'. O knjizi su govorili Miroslav Paulić i Marijana Ćorluka, profesori hrvatskog jezika u požeškoj Katoličkoj gimnaziji.

Profesor Paulić kazao je kako su u ovoj knjizi sabrani zapisi biskupa Antuna koji svjedoče o porukama ohrabrenja svećenicima i vjernicima Požeške biskupije u izvanrednim okolnostima uzrokovanih pandemijom. Naglasio je da se biskup pritom vodio načelom opće Crkve da je 'salus animarum suprema lex' – 'spasenje duša vrhovni zakon', i svojim vlastitim načelom: 'Ne dokidati, nego prilagoditi'. Knjiga se sastoji od tri dijela. U prvom su sabrana pisma, odredbe, poruke i čestitke koje je biskup Antun u spomenutom prošlogodišnjem razdoblju upućivao svim svećenicima i vjernicima te pojedinim skupinama vjernika: bogoslovima, vjeroučiteljima, prvopričesnicima, krizmanicima, časnim sestrama, članovima biskupijskog Djela za zvanja, dekanima. Drugi dio, pod naslovom 'Homilije' donosi izbor biskupovih propovijedi tijekom korizme i uskrsnog vremena te u različitim prigodama prošle godine. Zadnji dio, 'Preminuli svećenici', donosi homilije što ih je biskup Antun održao na sprovodima šestorice svećenika Požeške biskupije, koji su zbog pandemije koronavirusa bili sahranjeni u izvanrednim okolnostima.

Profesorica Ćorluka podsjetila je na retoriku od antičkog vremena do danas, istaknuvši da su antički književnici i filozofi smatrali govorništvo jednim od najvećih darova bogova smrtnicima. Naznačila je osobine dobrog govornika, njegovu izobrazbu, ciljeve koji se govorom žele postići te način na koji je oblikovan dobar govor. Spomenuvši govorničke vještine biskupa Antuna, ustvrdila je da je on osoba temeljite izobrazbe koja s lakoćom primjenjuje tehniku intertekstualnosti, te se spretno služi biranim znanstvenim leksikom i biblizmima. Pored toga ustvrdila je kako je ova knjiga pisama, poruka i homilija jedinstven zapis o jednom vremenu, u kojem biskup Antun otvoreno, široko, snažno i jasno s polazišta vjere razmišlja o fenomenu koronavirusa i njegovim posljedicama na zdravstvenoj, gospodarskoj i drugim razinama suvremene civilizacije. Čestitala je biskupu Antunu što je takvim svojim pristupom i nastupom posvjedočio da 'riječ Božja, osobito u teškim vremenima, nije, ne smije niti će biti okovana.'

Izdavač knjige je Požeška biskupija, a urednik joj je Ivica Žuljević. Tekst na 240 stranica s fotografskim prilozima iz požeške katedrale, voćinskog svetišta i drugih lokaliteta ili osoba tematski vezanih uz knjigu, uvezan je u mekane korice, a na naslovnici je prikazan biskup Antun za ambonom u požeškoj katedrali.

 

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije