Proslava 61. obljetnice Mlade mise nadbiskupa Srakića

Proslava 61. obljetnice Mlade mise nadbiskupa Srakića

Prisjetio se početaka svoga hoda ka svećeništvu kada je čuo župnikov poziv u Dječačko sjemenište, kolebanja između mehaničarskog zanimanja i svećeničkog poziva. 

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Đakovačko-osječka nadbiskupija
Objavljeno:
 
03.05.2021 16:12

 

U odjeku svog prošlogodišnjeg dijamantnog jubileja (60 godina misništva), đakovačko-osječki nadbiskup u miru, mons. Marin Srakić, proslavio je svečanim euharistijskim slavljem u nedjelju 2. svibnja 2021., u Ivanovcima, 61. obljetnicu svoje Mlade mise, koja je bila istog dana 1960. godine. Koncelebrirali su: tajnik Nadbiskupskog ordinarijata, Domagoj Lacković, i domaći župni upravitelj, Robert Almaši, izvijestila je Đakovačko-osječka nadbiskupija.

U svojoj homiliji jubilarac Srakić biranim se riječima prisjetio svog djetinjstva i Božjeg poziva na svećeništvo koje se očitovalo na razne načine. Istaknuo je kako je jedan od načina poziva bila kršćanska, katolička, hrvatska obitelj Kurjakovih, Srakića, u kojoj sam stasao i živio, gdje sam još u djetinjstvu doživljavao prisutnost kasnijeg biskupa Ćirila. Prisjetio se i početaka svoga hoda ka svećeništvu, kada je čuo župnikov poziv u Dječačko sjemenište, kolebanja između mehaničarskog zanimanja i svećeničkog poziva. 

– Mogu reći da su najljepši dani koje sam proživio u svom svećeničkom i biskupskom životu bili dani moga župnikovanja u Podravskim Podgajcima. Raznolikost, od djece, mladića i djevojaka, starih i mladih – kazao je osvrćući se na kasnije na bogoslovske dane te svećeničko ređenja 1960. godine.

Nadbiskup se spomenuo i olovnih vremena tijekom svoje formacije, godine u kojoj je bio ređen umro je kardinal Stepinac, kada je bio pritisak na svećenike da izdaju Crkvu te je zahvalio svojim sumještanima.

– Ostao sam Božji, ostao sam vaš. Moj životni put koji sam izrekao pun je iskrenosti i zahvalnosti. A početak je bio 'Krist jednom stade na baru' (op. a. u Ivanovcima za vrijeme visokog vodostaja rijeke Vučice stvaralo se jezero), tu me našao Gospodin. Zahvaljujem na djetinjstvu provedenom zajedno s vama, na vašim molitvama, na svakom dobru koje ste prihvatili iz naših pouka, primjera i života. Molim za oprost za sve ono što nije bilo u redu. Neka sam Gospodin sudi po svom milosrdnom sudu – zaključio je.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: