Proslava blagdana Kraljice Krunice, Dana bolesnika i medicinskog osoblja u Zaboku

Proslava blagdana Kraljice Krunice, Dana bolesnika i medicinskog osoblja u Zaboku

Usprkos našoj bolesti možemo postati, biti i ostati cjelovit čovjek koji će kroz vlastitu patnju znati prepoznati savršen put prema Bogu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Darko Fiket
Objavljeno:
 
11.10.2020 15:51

 

Crkva prema tradiciji Dan bolesnika obilježava o blagdanu Gospe Lurdske u mjesecu veljači. Tada su u našim krajevima nerijetko niske temperature i snijeg, te je mnogim bolesnicima teško doći na svetu Misu. Upravo zbog toga u našoj župi već tradicionalno Misu za naše bolesnike imamo prvu nedjelju u mjesecu listopadu.

Tako su i ove nedjelje 11. listopada 2020. godine svi bolesnici na svetoj Misi primili sakrament Bolesničkog pomazanja i Svetu pričest. Svečano koncelebrirano misno slavlje uz župnika Marijana predvodio je naš rado viđeni gost i prijatelj, pater Zvonko Vlah.

U svojoj homiliji pater Zvonko osvrnuo se na današnja misna čitanja u kojima je rekao da se riječ 'gozba' u cijelom Svetom pismu često spominje. No, ne gozba na onaj način na koji mi kao ljudi organiziramo, već na sasvim drugačiji način. Mislim ovdje na onu Božju gozbu koju ovdje u ovom trenutku slavimo.

Pritom je pater Zvonko naglasio dva važna čimbenika o kojima trebamo razmišljati, a to su: univerzalnost i darivanje s velikom velikodušnosti, s ljubavlju. O tome moramo razmišljati svakoga dana svojega života, Bog nas ljubi upravo takve kakve jesmo, slabe i grješne ljude. Uvijek je On tu prisutan u našim usponima i padovima. U toj velikoj ljubavi mi prepoznajemo Božju otvorenost i spremnost da unatoč tomu što ponekad nismo dostojni onog što On nama daje da nam to Bog ne će uskratiti, već da na Njegovu pomoć i zagovor uvijek možemo računati.

– Danas smo se ovdje okupili na molitvu za bolesnike i medicinsko osoblje. Ovaj susret želi nas potaknuti i na promišljanje kako i usprkos našoj bolesti možemo postati, biti i ostati cjelovit čovjek; čovjek koji će kroz vlastitu patnju i bol znati prepoznati savršen put prema Bogu. Naša nebeska majka Marija, koju častimo zazivom Kraljica Svete Krunice, svijetli nam kao primjer cjelovita čovjeka; žene duboko uronjene u Boga iz kojega je crpila snagu za svoj život. Upravo se po Njoj Bog smilovao svakome od nas – poručio je.

Nakon homilije uslijedilo je krštenje malene Dore Franjčec koja je današnjim krštenjem pribrojena zajednici vjernika naše župne zajednice, a onda je nakon molitve prigodom podjeljivanja sakramenta Bolesničkog pomazanja uslijedilo pomazanje Svetim uljem znakom križa na rukama i čelu našim bolesnicima koji su bili prisutni na ovom misnom slavlju.

Riječi zahvale na kraju misnoga slavlja uputio je vlč. Marijan Culjak. Euharistijsko slavlje skladnim pjevanjem uveličao je mješoviti župni zbor.

Na kraju misnog slavlja, zahvaljujući nesebičnoj požrtvovnosti medicinskog osoblja, naši župljani mogli su izmjeriti krvni tlak i razinu šećera u krvi. Svi oni kojima je šećer bio nizak, mogli su ga popraviti uz kolače i sokove koje su, kao i svake godine, pripremili i donijeli naši vrijedni župljani.

Na kraju zahvala ide svima koji su na bilo koji način pripomogli da ovo misno slavlje bude dostojanstveno i svečano Bogu na slavu, a nama na korist.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije