Proslava blagdana sv. Margarete - zaštitnice grada Bakra

Proslava blagdana sv. Margarete - zaštitnice grada Bakra

Trebamo diviti maloj Margareti koja je čvrsto ostala uz svoju vjeru te odlučno odbijala svaki očev pokušaj, uz zlostavljanje i mučenje, naglašeno je u propovijedi. 

Autor
ri-nadbiskupija.com/Laudato/D.T.
Fotograf
Župa Kastav
Objavljeno:
 
14.07.2020 10:59

 

Blagdan sv. Margarete, zaštitnice grada Bakra, svečano je proslavljen u ponedjeljak 13. srpnja svečanim misnim slavljima.  Zbog pandemije korona virusa prvi puta sv. Misa slavljena je na otvorenom, iza crkve sv. Margarete, na Žalu ribara, a i vjernika je bilo manje, iako su došli i iz ostalih župa Bakarskog dekanata i Rijeke.

Misnom slavlju prethodila je procesija s relikvijom- rukom sv. Margarete, koja je krenula od crkve Majke Božje od Porta, ulicama Bakra do crkve sv. Margarete. Misno slavlje predslavio je don Tunjo Blažević, župnik župe Marije Pomoćnice iz Rijeke. Uz župnika Bakra vlč. Nikicu Jurića, suslavili su: dekan Bakarskog dekanata vlč. Ivan Friščić, župnik Hreljina vlč. Marko Šarić, župni vikar Cernika, Kukuljanova i Škrljeva vlč. Marko Pavlinović te vlč. Ivan Miklenić urednik Glasa Koncila.

U propovijedi je don Blažević istaknuo vjeru mlade mučenice sv. Margarete koja je podnijela mučeništvo u jednom od najtežih posljednjih vremena progona kršćana početkom 4. st. za vrijeme cara Dioklecijana, a spomenuo je i naše svece mučenike sv. Nikolu Tavelića, sv. Marka Križevčanina i bl. Alojzija Stepinca.

- Mučenici su najbolji svjedoci Isusa Krista pa se upravo stoga običaj okupljanja na njihovom grobu ili jednostavno okupljanje na molitvu na njihov spomendan, održao među vjernicima do današnjih dana. Kada razmišljamo o Crkvi, koja već 20. st. raste na Zemlji, pitamo se na temelju čega raste zajednica vjernika naroda Božjega? Crkva je božanska ustanova jer ju je ustanovio  sam Gospodin ali ona raste po ljudima koje nadahnjuje Duh Božji. Zato je krv prvih mučenika, a najprije apostola, toliko dobro sjeme. Vidimo kako Crkva neprestano raste i kako je zalijeva krv novih mučenika, jer i danas su mnogi proganjani zbog svoje vjere – naglašeno je u propovijedi. 

Propovjednik je naglasio kako se trebamo diviti maloj Margareti koja je čvrsto ostala uz svoju vjeru te odlučno odbijala svaki očev pokušaj, uz zlostavljanje i mučenje, da se odrekne Isusa. Dodao je i to kako je imala petnaest godina, te bila tek djevojčica pred kojom je bio život. 

- No, ona je izgubila život da bi dobila vječni život koji traje. Zato su prvi mučenici nadahnuće za sva vremena, i govore nam kako je Riječ Božja velika vrijednost. Mi bismo ju ponekad htjeli promijeniti i prilagoditi sebi, no s Božjom Riječju nema kompromisa jer bi to značilo nijekanje Isusa. Sv. Margareti Bog je dao potrebnu snagu. I nama je danas potrebna snaga da bismo živjeli iz svoje vjere. To je i poruka sv. Margarete da živimo čvrsto svoju vjeru i život živimo po vjeri – zaključio je. 

Na misnom slavlju sudjelovao je gradonačelnik Grada Bakra Tomislav Klarić sa suradnicima.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: