Proslava sv. Joakima i Ane u Samoboru: 'Kakvog to Boga čovjek danas traži?'

Proslava sv. Joakima i Ane u Samoboru: 'Kakvog to Boga čovjek danas traži?'

Propovjednik je ustvrdio da su oni živjeli težak život jer u poodmakloj dobi nisu imali djece, ali prihvatili  su Božju volju, nisu se ljutili na Boga i živjeli su život na koji su od Boga bili pozvani.

Autor
E.K./Laudato/D.R.
Fotograf
Edi Kirschenheuter
Objavljeno:
 
27.07.2021 11:46

 

Prema tradiciji, na svetkovinu sv. Ane u kapeli svete Ane na Anindolu u Samoboru proslavlja se blagdan ove kršćanske svetice. Budući da je papa Franjo ovu svetkovinu ove godine proglasio spomendanom na bake i djedove jer su Ana i Josip, roditelji Blažene Djevice Marije, Isusovi baka i djed, danas je to bila prigoda svim hodočasnicima i proštenjarima da se prisjete svojih baka i djedova te im molitveno zahvale za sva dobra. Naravno, moći će to učiniti i dolazeće prošćenske nedjelje na tzv. vanjskoj proslavi blagdana.

Danas su na Anindolu bila tri prijepodnevna misna slavlja. Jutarnje je predslavio domaći župnik i dekan, prečasni Ivica Cik, tzv. međuslavlje dekan Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu, profesor Josip Šimunović, a središnje i svečano upravitelj Župe svetog Nikole u Jastrebarskom, velečasni Filip Marić u suslavlju s domaćim župnikom Ivicom Cikom i župnikom Župe Svetog Ivana Krstitelja u Lugu Samoborskom i Župe Duha Svetoga u Noršić Selu, velečasnim Josipom Čuligom.

Filip Marić u homiliji je povezao nekoliko nedjeljnih Evanđelja iz ovog vremena kroz godinu, koja govore o odnosu Isusa i Njegovih učenika, današnjih vjernika, odnosno Njegovih sljedbenika.

– U tom kratkom ciklusu Evanđelja vidimo kako čovjek traži Boga što je neosporno i neupitno, ali postavlja se pitanje kakvog to Boga čovjek traži. Bog je isti, nepromjenjiv, ali mi uvijek tražimo nekog drugog, različitog Boga, ne onakvog kakav On jest, već ga želimo prilagoditi sebi, odnosno navući Njegove želje na naše ili, još gore, naše želje pripisati Božjim željama – kazao je propovjednik

Misni predslavitelj osvrnuo se i na život svetog Joakima i svete Ane, pa uz ostalo ustvrdio da su oni živjeli težak život jer u poodmakloj dobi nisu imali djece, ali prihvatili su Božju volju, nisu se ljutili na Boga i živjeli su život na koji su od Boga bili pozvani.

– Ako ne živimo ono na što smo pozvani, u nama se rađaju nezadovoljstvo i patnja, pa su mnogi od nas, nažalost, već kad se probude, nezadovoljni jer moraju na svoj svakodnevni posao – upozorio je propovjednik i objasnio da je tomu tako zato što stalno patimo za onim što nemamo, a ne znamo se radovati onomu što imamo, kao da nismo svjesni dobara kakva imamo i koliko nam blagoslova i milosti svakoga dana Bog daje.

Vlč. Marić tragom riječi svetoga Pavla pozvao je okupljene da žive dostojno poziva na koji su pozvani, oca, majke, svećenika, kršćanina. Pri kraju homilije velečasni Filip Marić okupljene je pozvao da ovo njihovo današnje hodočašće svetoj Ani bude susret s Bogom, susret otvorenosti da se kroz nas i naše živote može prepoznati Bog.

Središnja Euharistija, kojoj je nazočio i zamjenik samoborske gradonačelnice, Petar Burić, u pratnji gradskih pročelnika Željka Radovanića i Jure Horvata, završilo je tradicionalnim zavjetnim obilaskom glavnog oltara u kapeli. Župni zbor svete Anastazije pod vodstvom maestra Darka Novosela uzveličao je ovo slavlje, a začinili su ga svojom ponudom samoborski licitari i medičari, medičarne Oslaković i Arko.

Prošćenski dan na Anindolu, s Misama u 8, 9:30, 11 i 17 sati te zabavom od 12 do 17 sati na Tanc placu, u organizaciji udruge 'Etno fletno', očekuje nas, kako što je spomenuto, dolazeće nedjelje, 1. kolovoza. Središnju Euharistiju u 11 sati tog će dana predslaviti kanonik Prvostolnog Kaptola zagrebačkog, monsinjor Zlatko Koren.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: