Proslava svete Klare u Požegi: Ona je u svom životu bila evanđeoski jasna prema Bogu

Proslava svete Klare u Požegi: Ona je u svom životu bila evanđeoski jasna prema Bogu

Blagdan sv. Klare 11. kolovoza proslavljen je kod požeških klarisa svečanim euharistijskim slavljem, koje je u njihovoj crkvi predvodio biskup Antun Škvorčević.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
12.08.2020 07:46

 

Na slavlju je među ostalima sudjelovao i požeški gradonačelnik Darko Puljašić. Na početku slavlja biskup je uputio dvostruku čestitku: svim sestrama čestitao je svetkovinu svete Majke Klare, njihove utemeljiteljice, a poglavarici s. Klari Lisac njezin imendan. Pozdravljajući nazočne svećenike i sve druge nazočne, biskup je ustvrdio kako je Bog uvijek iznenađujući u životima onih koji računaju s njime, te je naglasio kako se među takve ubraja i sv. Klara, koja je u svojoj tjelesnoj krhkosti i bolesti bila otvorena Bogu da on u njoj ostvari svoje djelo.

- Dok Bogu zahvaljujemo za sv. Klaru i njezine kćeri klarise, molimo da on u svakome od nas uspije ostvariti što je naumio kad nas je pozvao u život - kazao je biskup.

U homiliji ustvrdio je kako je istu Božju riječ, naviještenu u misnim čitanjima, slušala u svoje vrijeme i sv. Klara, čula je i od nje nastojala živjeti. Kazao je da se ona, potaknuta primjerom sv. Franje, odrekla života po modelu koji su smislili ljudi njezina vremena i oduševila se za dosljedni Isusov evanđeoski način života, označen patnjom i trpljenjem.

Na temelju ulomka prvog čitanja iz Knjige proroka Hošee biskup je ustvrdio kako nam Bog po iskustvu prorokove prevarene i izdane bračne ljubavi kad ga je žena napustila poručuje da je ljubav temelj i smisao našeg postojanja, da ne možemo biti sretni ako je prezremo i odbacimo, i kako su Božje inicijative i naumi od sudbonosne važnosti za nas ljude.

U prorokovoj odmetnutoj ženi oslikan je nevjerni Izrael koji je je prezreo Božju savezničku vjernost njegovu narodu. No, Bog sve poduzima da promijeni srce svoga izabranog naroda, odlučuje povesti ga u pustinju i liječiti ga od sebičnosti i nevjernosti, te se on vrati k njemu i u zaručničkoj povezanosti s njime bude dionik života u punini, ustvrdio je biskup. Kazao je kako obećanje što ga je Bog dao po proroku Hošei, da će svoj narod povezati sa sobom neraskidivom vezom ljubavi, ostvario u Sinu svome Isusu Kristu, koju on u današnjem evanđelju oslikava metaforom trsa i loze. 

Dodao je kako su to sv. Franjo i sv. Klara dobro razumjeli te su u svojoj slobodi izabrali dosljedno nasljedovati Isusa Krista u siromaštvu i na taj način biti dionici iskustva života i njegova smisla dubljeg od onoga koji im je pružalo tadašnje društvo.

- Sv. Klara nazivala je siromaštvo privilegijem koji je sjedinjuje sa siromašnim i patničkim Isusom, omogućuje da mu potpuno pripada. 'Isus u njoj i ona u njemu' bila je bitna sastavnica njezina kontemplativnog života, bez težnje za nekim izvanrednim i ekstatičkim stanjima. Takvim svojim životom oduševila je za evanđelje najprije svoju rođenu sestru koja joj se pridružila, a onda i tolike druge djevojke svoga vremena sve do danas - rekao je biskup.

Na svršetku svete mise biskup je kazao sestrama klarisama kako su sudionici slavlja svojim znojenjem po vrućini koja vlada i molitvom posvjedočili sv. Klari i svima njima koliko ih poštuju. Podsjetivši da je Klara latinsko ime koje, prevedeno na hrvatski, znači 'Jasna', ustvrdio je da je sv. Klara u svom životu bila evanđeoski jasna prema Bogu, prema sebi, prema svojim sestrama i svima drugima.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: