Proslavljen Dan posvećenog života Dubrovačke biskupije

Proslavljen Dan posvećenog života Dubrovačke biskupije

Veliki broj redovnica i redovnika iz svih dijelova Dubrovačke biskupije okupio se na proslavi Dana posvećenog života u Dubrovniku. 

Autor
IKA/Laudato/G.O.
Fotograf
IKA/Dubrovačka biskupija
Objavljeno:
 
28.01.2023 17:04

Susret je započeo jutarnjom molitvom u crkvi Male braće, nastavljen je predavanjem u dvorani Ivana Pavla II., blagoslovom svijeća u zbornoj crkvi sv. Vlaha i slavljem Euharistije u katedrali, izvijestila je IKA. Umirovljeni profesor biblijskih znanosti, dominikanac, dr. fr. Stipe Jurič, koji je trideset i tri godine predavao na Papinskom sveučilištu sv. Tome Akvinskog u Rimu i jedno vrijeme bio i dekan tog sveučilišta, govorio je o temi ''Hram – Božje prebivalište na zemlji''.

''Čovjekovo prvotno, idealno stanje opisano je u Bibliji kao vrt, kao oaza u neplodnoj i bezvodnoj pustinji, kao stanje intimnosti sa svetim Bogom. On šeta u vrtu s Adamom i Evom za ‘dnevnog povjetarca’. No grijeh ih odvaja i izolira od Boga. Neugodna surova stvarnost prikazana je kao izgon iz vrta u divlji kraj, u pustoš… Iako ih je istjerao iz vrta, Bog ih nije potpuno odbacio. I dalje se brine za njih i posjećuje ih'', kazao je među ostalim profesor Jurič.

S obzirom na to da se Dan posvećenog života za Dubrovačku biskupiju ne slavi na Svijećnicu, nego ranije zbog proslave biskupijskog zaštitnika, sv. Vlaha, obred blagoslova svijeća upriličen je u zbornoj crkvi sv. Vlaha. Okupljene redovnice i redovnici iz Parčeve crkve krenuli su u procesiji prema dubrovačkoj katedrali gdje je euharistijsko slavlje predslavio dubrovački biskup, mons. Roko Glasnović.

U homiliji je biskup Glasnović govorio o raznim izvanjskim i unutarnjim izazovima ovog vremena u kojem žive osobe posvećenog života. ''Što činiti?'' upitao se. ''Krenuti od Krista! Počeli ste, počeli smo s Njime. Probuditi čežnju za svetošću, izgraditi duhovno zajedništvo.''

"Mi smo uvijek u službi Crkvi i drugima", podsjetio je te naglasio važnost poznavanja prilika u kojima ljudi žive, kao i poznavanje duha vremena.

''Svijet od nas očekuje jednostavnost života, duh molitve, ljubav prema svima, naročito prema malenima i siromašnima, skromnost, samoprijegor i odricanje. Bez takvog života teško da ćemo druge pridobiti za Krista'', ustvrdio je.

DUBROVNIK

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: