Proslavljena 13. obljetnica ponovne uspostave Sisačke biskupije

Proslavljena 13. obljetnica ponovne uspostave Sisačke biskupije

Svečano misno slavlje u bazilici sv. Kvirina u Sisku predslavio je željezanski biskup Egidije Živković.

Autor
Laudato/G.O.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije/Stjepan Vego
Objavljeno:
 
05.12.2022 08:47
Audio zapis članka

 

Svečano misno slavlje u povodu 13. obljetnice ponovne uspostave Sisačke biskupije predslavio je u bazilici sv. Kvirina u Sisku željezanski biskup Egidije Živković u zajedništvu s domaćim biskupom Vladom Košićem i dvadesetak svećenika.

Na početku, biskupa Živkovića i goste iz Gradišća pozdravio je biskup Košić zahvalivši im na velikoj ljubavi koju su pokazali za one stradale u potresu. Biskup je istaknuo kako je danas dvostruko slavlje u biskupiji, slavi se ponovna uspostava biskupije, ali i to što je pet stradalih obitelji dobilo svoj dom.Uz brojne vjernike slavlju su nazočili i gosti iz biskupije Željezno te obitelji iz projekta ''Krov za Hrvatsku'' čiji su domovi danas blagoslovljeni.

U homiliji, biskup Živković rekao je kako nije mogao ostati ravnodušan i hladan na stradanje ovog kraja i to što su mnogi vjernici za svog života osjetili ne jedno, već tri progona: najprije komunizam, zatim Domovinski rat, a na kraju i potres.

''Unatoč svim zemaljskim poteškoćama, ja sam se vodio Kristovim evanđeljem i vjerom zaštitnika vaše biskupije, svetoga Kvirina, te snagom svetoga Ivana Krstitelja. Neočekivano, brzo smo uspjeli vjeru pretočiti u djela ljubavi, tako da smo mogli skupiti puno novčanih darova od vjerskih i državnih institucija. Mi smo sagradili i darovali Hrvatskoj šest obiteljskih kuća te Zagrebačkoj nadbiskupiji župnu kuću u Čučerju, a Sisačkoj biskupiji stan za Caritas i njegove potrebe. Hoditi, graditi i svjedočiti. Ove citirane riječi pape Franje koje sam izgovorio u Sisku prije deset godina, iz duhovnoga nagovora, pretvorile su se u djelo ljubavi, jer u porušenoj Banovini svima je jasno da je vjera bez djela uistinu mrtva. Propovijedao sam i zato hodom Evanđelja dođoh vam kao prijatelj i brat. Želim s vama graditi ovu biskupiju kao sin stare domovine Hrvatske, a posebno Banovinu odakle potječemo mi gradišćanski Hrvati kao i moja loza Živkovića. Na kraju, želio sam vam i posvjedočiti svoju blizinu u vremenu kada se nalazite u patnji, strahovima i ruševinama koje su nastale zbog potresa'', rekao je biskup Živković.

Ustvrdio je i kako se obnavljanjem kuća obnavljaju i srušene i raseljene obitelji.

''Ovaj kraj s djecom i mladima sigurna je i zdrava budućnost Hrvatske. Čuvajmo ga. Što god se više ova patnička Banovina politikom rastresa, a zemljom protresa, ovaj kraj i ovaj narod postaju čvršći i stabilniji. Mi kao Crkva, biskupi, svećenici i vjernici, moramo imati na umu da smo glas Ivana Krstitelja. Sveti Augustin rekao je da je Krist Riječ Božja, a da je Ivan Glas Božji. A danas smo mi taj Glas. Mi smo glasnogovornici Krista. Mi smo drugi Ivan Krstitelj. A što nama Ivan poručuje? On nas poziva s tri 'o': obratite se, očistite se, obnovite se. Budite ohrabreni kršćani'', zaključio je biskup te je na kraju još čestitao svima okupljenima 13. obljetnicu ponove uspostave biskupije.

Na kraju, biskupu Živkoviću na dolasku i svemu što čini za stradali kraj Sisačke biskupije zahvalio je rektor bazilike Robert Jakica.

SISAK MISA

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: