Proslavljena 20. obljetnica biskupskog ređenja nadbiskupa Hranića

Proslavljena 20. obljetnica biskupskog ređenja nadbiskupa Hranića

Svjestan sam da sam kroz 20 godina puno toga i propustio i pogriješio te nisam bio na visini poslanja koje mi je povjerila Božja providnost.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Đakovačko-osječka nadbiskupija
Objavljeno:
 
23.09.2021 16:06

 

Večernjim misnim slavljem u đakovačkoj prvostolnici 22. rujna 2021. nadbiskup đakovačko-osječki Đuro Hranić proslavio je 20. obljetnicu svoga biskupskog ređenja, objavila je Đakovačko-osječka nadbiskupija.

Uz nadbiskupa u miru Marina Srakića te pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, koncelebriralo je još desetak svećenika, a Misi su nazočile i Milosrdne sestre Sv. Križa, predvođene nanovo izabranom provincijalnom poglavaricom, s. Valerijom Široki.

Prije misnog slavlja, čestitku nadbiskupu Hraniću uputio je pomoćni biskup Ivan rekavši kako je dvadeseta obljetnica već 'zavidan' broj.

'Dva puna desetljeća, otkad je Gospodin po glasu Crkve jednoga, tada relativno mlada svećenika, s netom navršenih 40 godina, pridružio službi apostola. I kad smo toga dana, u obredu ređenja, završili litanijske zazive svetih, nad vama prostrtim pred ovim oltarom, biskup zareditelj Marin molio je: 'Milostiv budi, Gospodine, našim prošnjama: izlij na ovoga svoga slugu s puninom svećeničke milosti silu svoga blagoslova.' U tu duhovnu snagu Božjeg blagoslova ulijevala se velika radost toga dana, nade i očekivanja, ali i razdraganost, među ostalim i zbog vaše prepoznatljive osobne vedrine i susretljivosti', rekao je biskup Ivan.

Nadbiskup Hranić prisjetio se dana kad je prije 20 godina, po polaganju ruku i posvetnoj molitvi nadbiskupa Marina, blagopokojnoga biskupa Ćirila i ostalih biskupa, u ovoj đakovačkoj katedrali zaređen.

'Što drugo nego zahvaljivati i moliti se dragom Bogu za budućnost, da bude milostiv meni grješniku, jer sam svjestan da sam kroz 20 godina puno toga i propustio i pogriješio te nisam bio na visini poslanja koje mi je povjerila Božja providnost', rekao je nadbiskup uvodeći u u misno slavlje, spomenuvši i svećenika, dr. Nikolu Dogana, koji je preminuo 22. rujna 2007. godine, prisjetivši se sa zahvalnošću njegova truda i zauzetosti u brojnim službama koje je obavljao, napose kao prezbitera i kanonika đakovačke katedrale te kao prvoga dekana KBF-a u Đakovu.

Potom su Emanuela i Gabriel Sertić, dvoje đakovačke djece, nadbiskupu predali buket cvijeća. Pri kraju Mise, nadbiskup je zahvalio svim sudionicima, a posebno Mješovitom katedralom zboru predvođenom maestrom Ivanom Andrićem, koji je uzveličao slavlje.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: