Proslavljena obljetnica osnutka Požeške biskupije

Proslavljena obljetnica osnutka Požeške biskupije

Biskup Martinović istaknuo je kako je važno nastaviti zajednički put i hod koji se poslije biskupa Antuna u ovoj mjesnoj, živoj i mladoj Crkvi nastavlja.

Autor
Požeška biskupija
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
06.07.2024 10:30

Na blagdan sv. Ćirila i Metoda, slavenskih apostola, požeški biskup Ivo Martinović u požeškoj katedrali predslavio je euharistijsko slavlje prigodom 27. obljetnice osnutka Požeške biskupije. Koncelebrirali su kanonici Stolnog kaptola te svećenici središnjih biskupijskih ustanova i požeških župa. Uz vjernike grada Požege sudjelovali su i vjeroučitelji koji su ovim slavljem zaključili svoje trodnevne duhovne vježbe u Velikoj, sestre redovnice te Ferdinand Troha, zamjenik požeško-slavonske županice.

Pozdravljajući nazočne sudionike slavlja, biskup je podsjetio da je 5. srpnja 1997. sv. papa Ivan Pavao II. osnovao Požešku biskupiju. Potom je vjeroučitelj Miroslav Peroutka pročitao ulomak iz Apostolskog pisma "Praeclarum evangelizationis opus" o osnutku Požeške biskupije, a sudionici slavlja odgovorili su pjevajući biskupijsko geslo "Krist danas i uvijeke!“ Biskup je potom čestitao 27. obljetnicu utemeljenja Požeške biskupije. Rekao je da njezino služenje povjerava Isusu Kristu i zagovoru sv. Ćirila i Metoda, zaštitnika Europe. Uputio je i riječi zahvale za prvog požeškog biskupa Antuna Škvorčevića.

U homiliji biskup je podsjetio na naviješteni evanđeoski ulomak koji govori o poslanju sedamdesetdvojice učenika i to dva po dva da se nitko ne osjeća sam, ostavljen. Kazao je kako smo po krštenju svi pozvani biti misionari, a još više i zajednički kao mjesna Crkva.

"Biti misionar znači imati jedan stil života i jedan novi pogled na život. To je pogled vjere, Kristov pogled koji se prenosi po ljubavi i po svjedočenju koji su plod istinitog susreta s Kristom'', poručio je biskup rekavši kako se samo na takav način može nastavljati preslavno djelo evangelizacije i ostvarivati da svi budemo jedno u Kristu Isusu, danas i uvijek. Potom je podsjetio vjernike na život svetih braće Ćirila i Metoda koji su se iz rodnog Soluna poslije odrađenih životnih puteva i u različitosti darova i djelovanja uputili u Moravsku na misionarsko djelo Božje i u Rim gdje ih je ljubav prema Kristu i Njegovu namjesniku vodila, a potom razdvojila jer Ćirila je Gospodin pozvao k sebi, a Metoda nakon posvećenja za biskupa šalje u Panoniju da naviješta njegovo Evanđelje.

"Bog ih je u svojoj ljubavi izabrao da po njima i njihovu nauku Crkva sjaji u ljubavi i zajedništvu'', zaključio je biskup te nadodao kako nas oni po ovom slavlju i svojim životom pozivaju da i mi budemo Crkva koja će poput njih biti jasna u ispovijedanju vjere na svom materinskom jeziku i ljubavi prema Gospodinu, Crkva koja će Gospodina slaviti i naviještati Njegov nauk dok ga iskreno slijedi.

Biskup je nadalje rekao kako se nalazimo u trećem tisućljeću i kao mjesna Crkva nastavljamo preslavno djelo evangelizacije na koje nas poziva sveti papa Ivan Pavao II., ali i sadašnji papa Franjo. Istaknuo je i kako je važno nastaviti zajednički put i hod koji se poslije biskupa Antuna u ovoj mjesnoj, živoj i mladoj Crkvi nastavlja.

Na kraju homilije biskup je sva nastojanja preporučio zagovoru zaštitnika Požeške biskupije, svetoga Lovre, te bl. Alojzija Stepinca i svetih Ćirila i Metoda, kao i zaštitnice katedrale, sv. Terezije, te je zaključio njezinim riječima: "Budemo li motrili Isusov život, ne ćemo naći boljeg i savršenijeg primjera za nasljedovanje jer ovim se putem ide sigurno i do vječnosti, danas i uvijeke! Amen!''

Pri svršetku svete pričesti svi su sudionici, predvođeni biskupom, uputili molitvu za Požešku biskupiju. Biskup je potom zahvalio svima za sudjelovanje preporučivši da mole za sve koji su u potrebi, osobito ovih dana za stradale u nevremenu, kao i za potrebe Crkve i biskupa u miru Antuna. Na sve prisutne zazvao je Božji blagoslov. 
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: