Proslavljena svetkovina BDM Fatimske u Momićima

Proslavljena svetkovina BDM Fatimske u Momićima

Vjernici Župe Karmelske Gospe – Bagalović proslavili su u ponedjeljak, 13. svibnja 2024., svetkovinu BDM Fatimske u Momićima.

Autor
HKM
Fotograf
Antonija Menalo
Objavljeno:
 
14.05.2024 15:57

 

Euharistiju je predslavio župnik Župe sv. Stjepana Prvomučenika u Brelima, don Ivan Kovačević, u zajedništvu s domaćim župnikom, don Damirom Bistrićem.

Velečasni Kovačević u homiliji je istaknuo kako su mnoge crkve podignite da bi čovjek razumio svoj život i živote drugih. ''Svaki čovjek je slika Božja i koliko se približi Bogu, toliko će biti zdraviji. Bog želi da plivamo protiv struja ovoga svijeta i protiv onoga što čovjeka iznutra izjeda jer bolesti dolaze od duha. Ako čovjek nije blizu Gospodina, onda sebi stvara neke nove putove koji ga vode u slijepe ulice te brzo oslijepi sebe i druge, a ne može slijepac slijepca voditi. Od vremena fatimskih ukazanja 1917. Gospa poziva svijet na obraćenje i mir. Danas na mnogim mjestima diljem svijeta Gospa i dalje progovara'', naglasio je.

''Svaki čovjek jest pozvan mijenjati sebe. Gospodin kaže: 'Ne možete ući u Kraljevstvo Božje ako ne budete kao djeca Božja'. Svaki grijeh ima posljedicu, ostavlja tragove na nama, bilo da smo mi druge ranili ili oni nas. Zato nas Marija poziva na obraćenje! Ona je Kraljica krunice i poziva nas da uzmemo to oružje u ruke da bismo bili jači'', rekao je.

Prisjetio se atentata na sv. Ivana Pavla II. te je podsjetio na važnost pobožnosti pet subota Srcu Marijinu. Upozorio je na grijeh psovke koji je raširen u Hrvatskoj. ''Gdje se ne štuje Gospa, gdje se sve ori, tu sijete kukolj! Psovka je grijeh pakla jer đavao psuje i proklinje. On mrzi Gospu jer nam je donijela Krista, Sina Božjega i Spasitelja. Utječimo se Majci jer gdje je Ona, tu se događaju čudesa! Ona uvijek posreduje i spašava sve nas. Vjerujem da je večeras mnogo nakana, zahvala i molitvi za obitelj u vašim srcima. Nije ni čudo što je i ova crkva podignuta da bismo se utjecali našoj Majci Mariji; da bismo tražili Njezinu pomoć i Njezin zagovor'', zaključio je don Ivan.

Pjevanje za vrijeme euharistijskog slavlja predvodio je župni zbor i pučki pjevači pod ravnanjem prof. Marije Jerković.

Na kraju Mise vlč. Bistrić čestitao je Momićanima svetkovinu nebeske zaštitnice. Zahvalio je svima koji su sudjelovali u slavlju te se prisjetio pokojnog župnika, don Špire Vukovića koji je ''htio da se to mjesto posvećeno Blaženoj Djevici Mariji diči molitvom i pobožnošću BDM, na što je uvijek poticao''.

Misnom slavlju prethodila je procesija s kipom Majke Božje Fatimske.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: