Proslavljena svetkovina Gospe Trsatske, Kraljice Jadrana i suzaštitnice grada Rijeke

Proslavljena svetkovina Gospe Trsatske, Kraljice Jadrana i suzaštitnice grada Rijeke

U Svetištu Majke Božje Trsatske u Rijeci, najstarijem hrvatskom marijanskom svetištu, svečano je proslavljena svetkovina Gospe Trsatske, Kraljice Jadrana i suzaštitnice grada Rijeke, ujedno je proslavljena i 730. obljetnica svetišta.

Autor
IKA/Laudato/M.B.
Objavljeno:
 
11.05.2021 09:56

Svečano euharistijsko slavlje, kojemu je prethodila procesija sa slikom Majke Milosti, predslavio je riječki nadbiskup i metropolit, mons. Ivan Devčić, uz koncelebraciju riječkog nadbiskupa koadjutora, mons. Mate Uzinića, drugih trsatskih franjevaca i riječkih svećenika te gvardijana trsatskog samostana i čuvara Svetišta Majke Božje Trsatske, fra Krunoslava Kocijana, koji je na početku Mise svim hodočasnicima uputio riječ dobrodošlice.

Na početku homilije riječki je nadbiskup Devčić, među ostalim, istaknuo da u Franjevačkom misalu Hrvatske provincije sv. Ćirila i Metoda iz 1980. godine piše da je puni naziv ovog blagdana 'Blagdan Blažene Djevice Marije, Majke Milosti, od Časne Nazaretske kućice'.

Mons. Devčić posebno je istaknuo da je Svetište u Trsatu ne samo marijansko svetište, u njemu ne štujemo samo Mariju, već i Josipa, i Isusa. Ujedno, ovo je i obiteljsko svetište, trebalo bi ostati i obiteljsko svetište, odnosno mjesto trajne duhovne brige i podrške za obitelji, kao i hodočasničko mjesto za obitelji.

'Sveta Obitelj, Isus, Marija i Josip, stanovnici Nazaretske kućice, susretali su se s mnogim životnim teškoćama i problemima, ali su ih rješavali pouzdanjem u Boga i međusobnim razumijevanjem i pomaganjem, sačuvavši tako netaknutom međusobnu ljubav i vjernost Bogu', kazao je nadbiskup Devčić, dodavši da se trebamo ugledati u Svetu Obitelj i da od nje učimo kako biti vjerni Bogu i jedni drugima.

Riječki nadbiskup posebno je u propovijedi pozvao na molitvu za obitelji u našem narodu i u svijetu, a posebno za obitelji koje su žrtve nasilja i progonstva, koje trpe neimaštinu ili su, kao danas u Indiji, teško pogođene pandemijom koronavirusa i drugim teškim bolestima.

Zbog pandemije koronavirusa izostao je tradicionalni program Trsatskih Marijinih dana, ali u duhu 730. obljetnice dolaska Nazaretske kućice na trsatski brijeg, skromnije, ali dostojanstveno proslavio se blagdan Majke Božje Trsatske, kojemu je prethodila trodnevna duhovna priprava.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: