Proslavljena svetkovina sv. Katarine Aleksandrijske u Komarevu

Proslavljena svetkovina sv. Katarine Aleksandrijske u Komarevu

Misno slavlje u privremenom župnom bogoslužnom prostoru predslavio je sisački biskup Vlado Košić.

Autor
S.V./Laudato/G.O.
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije/Stjepan Vego
Objavljeno:
 
25.11.2023 20:01

 

Uz biskupa Vladu Košića na svetoj Misi koncelebrirali su domaći župnik Zdravko Novak, dekan Sisačko-katedralnog dekanata Ivan Faletar te ostali svećenici iz Dekanata.

Na početku biskupa i okupljene pozdravio je župnik Novak istaknuvši kako svetkovina sv. Katarine naviješta skoru svetkovinu Rođenja Gospodinova. U homiliji biskup je podsjetio na život sv. Katarine, djevice i mučenice, koja je svoj život položila za Krista početkom 4. stoljeća istaknuvši kako se može učiti od mučenika jer oni su svjedoci za Krista, ne riječima, nego svojom krvlju, svojim životom – jer njima je važniji bio Krist nego vlastiti život.

Istaknuvši Katarinino mučeništvo, biskup je ispričao i zgodu zbog koje je postala zaštitnica znanstvenika, a koja dokazuje da vjera i znanost nisu u suprotnosti. ''Tadašnji upravitelj Aleksandrije Maksimilijan tražio je da se ona za njega uda i da ostavi vjeru u Krista jer su oni imali svoje poganske bogove. Ona nije željela ni moć ni silno to bogatstvo i zato je odbila i ostala vjerna Kristu. On je mislio da ju može obratiti pa je doveo 50 najmudrijih znanstvenika. Pokušali su ju uvjeriti da je u krivu, da Isus nije Bog, ali je nakon duge rasprave ona uvjerila njih i oni su prihvatili Krista te su željeli postati kršćani. Kad je to saznao Maksimilijan, dao ih je pogubiti, a nju mučiti. Zato se često prikazuje s kolom s noževima jer su ju na tom kolu mučili, ali njoj se ništa nije dogodilo, već se kolo raspalo te su ju na kraju pogubili'', rekao je biskup dodavši kako trebamo biti zahvalni Bogu za svjedočanstvo sv. Katarine i svih svetih koji su bili spremni toliko voljeti Isusa i uz Njega prianjati da ni svoj život nisu štedjeli.

U nastavku biskup je rekao kako je vrijeme sv. Katarine i sv. Kvirina bilo vrijeme progona kršćana. ''Niti danas nisu pošteđeni Crkva i kršćani različitih progona. To možda nije tako kao što je bilo tada da se kršćane pogubljuje zbog vjere, ali kada se mi zalažemo za naše kršćanske vrijednosti, onda se to osporava, izruguje i pokušava se relativizirati. Čak i u zemljama koje se diče da su stoljećima katoličke imamo situaciju da su danas dozvoljene stvari poput pobačaja i želi se prikazati da je ljudsko pravo ubiti dijete. To su teške teme, ali mi ne smijemo odustati od svojih ispravnih vrijednosti jer je danas apsolutno sve došlo u pitanje. Našim mladima i djeci nameće se i infiltrira rodna ideologija, krivi društveni, spolni i bračni moral i razne druge protunaravne vrijednosti do te mjere da je čak i sam čovjek došao u pitanje. Te ideologije žele čovjekovu dušu oteti Bogu, a mi to ne smijemo dopustiti pa i pod cijenu mučeništva'', rekao je biskup te pozvao okupljene na molitvu sv. Katarini i sv. Kvirinu.

Na Misi je orgulje svirao bivši župnik Josip Bulat, a tijekom Mise ispovijedao je biskupski vikar Marko Cvitkušić. Proslavi je prethodila devetnica kojom su se župljani i hodočasnici iz susjednih župa pripremali za svetkovinu sv. Katarine, izvijestio je Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije.

misa 1Misa1

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: