Proslavljeno đakonsko ređenje u Požeškoj biskupiji

Proslavljeno đakonsko ređenje u Požeškoj biskupiji

Biskup Škvorčević poručio je ređenicima, Marku i Robertu, da đakonska služba koju primaju nije plod njihove, nego Isusove inicijative.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
27.09.2020 10:33

 

Središnja točka Biskupijskog dana u Požegi, 26. rujna, bilo je zahvalno euharistijsko slavlje prigodom 23. obljetnice uspostave Požeške biskupije, koje je predvodio požeški biskup Antun Škvorčević, u zajedništvu sa svećenicima i vjeroučiteljima. 

Tijekom tog euharistijskog slavlja, za đakone su zaređeni Marko Gerendaj iz župe Sv. Marka Evanđelista u Našičkom Markovcu i Robert Medved iz župe Sv. Ilije Proroka u Brodskom Stupniku.

Pozdravljajući sudionike slavlja, biskup im je čestitao 23. obljetnicu uspostave Požeške biskupije, zahvalivši im što svojom budnom vjerom, nadom i ljubavlju ugrađuju svoje živote u njezino poslanje. Kazao je kako se danas na osobiti način radujemo što Isus Krist ne napušta svoju Crkvu, nego ju obdaruje uvijek novim službenicima.

Kandidate za đakonat pozvao je da otvore prostore svoga srca za djelo Duha Svetoga kojim će ih Isus Krist uspostaviti u red njegovih služitelja i navjestitelja Evanđelja. Kazao je kako svoju radost dijeli i s njihovim roditeljima i župnicima, te predstavnicima vjernika iz njihovih rodnih župa Brodskog Stupnika i Markovca Našičkog, naglasivši da su to dvije mlade župe Požeške biskupije. Zahvalio im je za molitve kojima su pratili njihov duhovni hod do ovog životnog trenutka.

Biskup je u homiliji ustvrdio kako se u dvojici kandidata za đakonat na svoj način nastavio ostvarivati događaj na obalama Genezaretskog jezera, o kojem govori naviješteni evanđeoski ulomak, a u kojem je Gospodin Isus nakon čudesnog ribolova pozvao Petra, Ivana i Jakova da pođu za Njim i budu ribari ljudi.

– Najprije od Petra traži da se lađom malo otisne od obale kako bi iz nje poučavao ljude, govorio im o Božjem djelu. Nakon što je završio pouku, slijedi novi prizor u kojem Isus upućuje Petru važnu riječ: 'Izvezi na pučinu i bacite mreže za lov!' Tražeći od Petra da zavesla prema dubljim, širim i prostranijim vodama, znakovito je poručio kako ih On želi povesti prema onim dubinama našeg postojanja gdje život zadobiva pravi smisao, da pođu s Njim u jedan drugačiji ribolov koji se zove suradnja u Božjem djelu spasenja čovjeka po Isusu Kristu – rekao je biskup.

Primijenivši ovaj evanđeoski događaj na živote dvojice kandidata za đakonat, biskup je rekao kako su oni rođeni i odrasli u svojim obiteljima koje su s njima imale neke svoje životne planove i očekivanja, ali da je Isus Krist ušao u lađu njihova života i šapnuo im u srce svoj poziv, a oni mu se odazvali: da krenu u život Njegovim, evanđeoskim putem koji u suvremenom društvu, usredotočenom na što uspješniju osobnu karijeru, nije baš privlačan i poželjan. 

Poručio je Marku i Robertu da đakonska služba koju primaju nije plod njihove, nego Isusove inicijative, i da će On unatoč njihovoj grješnosti znati što će učiniti s njima, kao što je to znao s Petrom i njegovim drugovima. Pozvao ih je da budu spremni ostaviti sve, da bi dobili sve, jer to je Isusova karta križa na koju se uvijek isplati igrati. 

Na svršetku svete Mise biskup je čestitao novozaređenim đakonima Marku i Robertu na onome što je Isus Krist snagom svoga Duha po sakramentu Svetog reda ostvario u njihovim srcima, sa željom da im bude blagoslovljen svaki njihov korak u poslanju koje primaju i u djelu koje započinju.

Nazočne svećenike i vjeroučitelje potaknuo je da nastoje suradnički ostvarivati pastoralne zadaće o kojima su promišljali na Biskupijskom danu. Na novozaređene đakone, na sve nazočne sudionike slavlja, kao i na sve one koji su misno slavlje pratili mrežnim putem zazvao je Božji blagoslov.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije