Prvi dan trodnevnice Velikoj Gospi u dubrovačkoj katedrali: Gdje je tvoje srce?

Prvi dan trodnevnice Velikoj Gospi u dubrovačkoj katedrali: Gdje je tvoje srce?

Euharistijskim slavljem, razmatranjem i klanjanjem pred Presvetim u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku započela je trodnevna duhovna priprava za svetkovinu Velike Gospe. 

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Doris Boroje
Objavljeno:
 
13.08.2020 08:37

 

Propovijednik p. Mihovil Filipović uveo je vjernike u razmišljanje o svetkovini Velike Gospe rekavši kako Veliku Gospu slavimo zato jer je ona ispunila svoju misiju na zemlji i pokazala vjernicima kako i oni mogu ispuniti tu misiju poslušnosti prema Bogu, izvještava Biskupija.

- To je put prema nebu. Priprava za tu svetkovinu nam pomaže obnoviti naš pogled, našu viziju na naš kršćanski život gledajući na Gospu - kazao je p. Mihovil.

Najavio je kako će se prve večeri trodnevnice govoriti Mariji kao djevici, druge večeri o Mariji kao službenici i treće večeri o Mariji kao majci. Govoreći o tome da je Blažena Djevica Marija bila djevica kazao je kako je to veliki dar od Boga jer čovjeka od početka čini čistim.

- Djevica znači bez grijeha. Ona je svoje djevičanstvo sačuvala jer je bila otvorena Bogu. Sačuvala se od zla jer je bila otvorena prema dobru, prema Bogu - pojasnio je.

Pater Filipović je naveo i neka biblijska mjesta koja otkrivaju ulogu djevica pred Bogom, one su prve koje idu svugdje gdje ide i Jaganjac, nema prepreke.

- Djevičanstvo je veliki dar koji danas nije razumljen. U prvoj Crkvi, kada nije bilo časnih sestara, bio je red djevica. To je u Poljskoj i danas sačuvano. Uz to što je djevičanstvo dar ono je i veliko dostojanstvo, velika milost koju je Bog dao po Isusu Kristu. Taj veliki dar nosimo u krhkim posudama i zato ga možemo ne sačuvati. Isus nam obnavlja duhovno djevičanstvo, to je velika poruka. Važno je hoditi u otvorenosti Duhu Svetome - rekao je p. Mihovil Filipović.

Kao poticaj za razmišljanje pater Filipović je ispričao primjer razgovora s jednom pomalo izgubljenom osobom u kojem joj je postavio pitanje: Gdje je tvoje srce?, što joj je pomoglo da ga ponovno pronađe.

- I ti trebaš pokušati pronaći svoje srce, u Bogu, u njegovoj riječi - poručio je propovjednik vjernicima dodavši kako Gospa želi biti prisutna u njihovim srcima pomažući im naći odgovor.

Drugog dana trodnevnice u četvrtak 13. kolovoza misa će se slaviti u 19 sati, a nakon toga bit će razmatranje i klanjanje te u 20.45 sati orguljski koncert Darka Kristovića.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije