Relikvije sv. Ivana Pavla II. svečano uručene župama Vrisnik i Pitve na otoku Hvaru

Relikvije sv. Ivana Pavla II. svečano uručene župama Vrisnik i Pitve na otoku Hvaru

Neka svi oni koji se mole pred ovim relikvijama, po zagovoru svetog Ivana Pavla II. primaju obilje milosti i neka ga slijede u vjeri i gorljivosti.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Stipo Marčinković
Objavljeno:
 
22.09.2021 16:05

 

Nadbiskup i metropolit Lavova, Mieczyslaw Mokrzycki, bivši tajnik pape Ivana Pavla II., u utorak 21. rujna 2021. predslavio je koncelebriranu Misu u župnoj crkvi sv. Antuna opata u Vrisniku, na Hvaru, te je župi Vrisnik i župi Pitve uručio relikvije sv. Ivana Pavla II., prenosi IKA.

Slavlje je počelo ispred župne kuće u Vrisniku, odakle se u procesiji došlo do župne crkve sv. Antuna opata. U procesiji je svirala Hrvatska gradska glazba Staroga Grada, a nakon Mise i u procesiji u Pitvama. Prije predaje relikvija župniku Robertu Bartoszeku, nadbiskup Mokrzycki na poljskom jeziku pročitao je proglas: 'Isporuka relikvija svetoga Ivana Pavla II.', koji je potom na hrvatskom jeziku pročitao don Ivan Jurin.

'Neka njihova stalna prisutnost u ovom hramu bude pečat koji naglašava jedinstvo Svete Crkve okupljene oko Petrova nasljednika i jedinstvo u molitvi. Poštovani župniče, primite ove relikvije, odajte im dužno poštovanje i predajte ih vjernima na štovanje. Neka svi oni koji se mole pred ovim relikvijama, po zagovoru svetog Ivana Pavla II. primaju obilje milosti i neka ga slijede u vjeri i gorljivosti. Sveti Ivane Pavle II., moli za nas', piše u proglasu.

Nakon čitanja proglasa, nadbiskup je župniku Bartoszeku predao relikvije za župu Vrisnik. Potom je don Robert pozdravio nadbiskupa i hvarskog biskupa Ranka Vidovića te petnaestoricu svećenika, poimenično: generalnog vikara i župnika Jelse, don Stanka Jerčića; hvarskog dekana i župnika Hvara, don Tonija Plenkovića; kancelara Hvarske biskupije, don Ivana Jurina; tajnika nadbiskupa Mokrzyckoga, mons. Andrzeja Legowicza te profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, don Tončija Matulića.

Na kraju slavlja biskup Vidović pozdravio je sve svećenike, uzvanike i vjernike, od kojih mnogi nisu mogli ući u prepunu crkvu. Pohvalio je dobru suradnju don Roberta i njegovih župljana u Vrisniku i Pitvama.

'Osobita mi je čast i zadovoljstvo da danas u našoj sredini mogu pozdraviti nadbiskupa Lavova u Ukrajini, preuzvišenog mons. Mieczyslawa Mokrzyckog, i zahvaliti mu što je predvodio ovo svečano misno slavlje i uputio nam svoju pastirsku riječ. Posebno zahvaljujem za dar relikvija sv. Ivana Pavla II., pape naših dana, koji je, valja priznati, imao posebne odnose prema nama Hrvatima, a isto tako i mi prema njemu. Uostalom, to potvrđuje i činjenica da je toliko puta pohodio naš narod. Oče nadbiskupe, ovo je naš prvi susret i nadam se da nije posljednji', rekao je hvarski biskup.

Nakon Mise autima se stiglo do Pitava, odakle se u procesiji s relikvijom Ivana Pavla II. za župu Pitve krenulo prema župnoj crkvi sv. Jakova, gdje su se orile pjesme mladih mješovitih mjesnih i poljskih pjevača. Ondje je nadbiskup pročitao poruku koja je pročitana u Vrisniku, a don Ivan ju je pročitao na hrvatskom jeziku. Nakon toga, nadbiskup je don Robertu predao relikviju sv. Ivana Pavla II. za župu Pitve. Uslijedile su litanije svetomu papi. Zatim je zahvalni govor u ime vjernika i crkovinara obiju župa uputio odvjetnik Andro Duboković. Zahvalio je Bogu i župnim zaštitnicima, osobito nadbiskupu Mokrzyckom, biskupu Vidoviću i župniku Bartoszeku, te svima spomenutima.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: