Riječani svečano proslavili blagdan sv. Vida, svog zaštitnika

Riječani svečano proslavili blagdan sv. Vida, svog zaštitnika

Svjedočanstvo vjere svetoga Vida odjeveno je u slavu mučeništva, a sve zbog ljubavi prema Kristu i želje da ga ništa ne rastavi od Gospodina i ne omete na putu u vječnu radost Neba.

Autor
Laudato/K.P.
Fotograf
Riječka nadbiskupija
Objavljeno:
 
16.06.2022 13:52

 

Od najstarije riječke župne crkve Uznesenja BDM simbolično je krenula procesija do riječke prvostolnice, katedrale sv. Vida, ispred koje je svečano euharistijsko slavlje predslavio šibenski biskup, mons. Tomislav Rogić u zajedništu s riječkim nadbiskupima, drugim biskupima Riječke metropolije  te pomoćnim zagrebačkim biskupom, mons. Mijom Gorskim; vojnim ordinarijem, mons. Jurom Bogdanom; zadarskim nadbiskupom koadjutorom, mons. Milanom Zgrablićem kao i mnogobrojnim svećenicima Riječke nadbiskupije. Slavlju proslave nebeskog zaštitnika Riječke nadbiskupije, katedrale i grada Rijeke odazvali su se predstavnici gradske i županijske vlasti, drugih vjerskih zajednica koje djeluju u gradu na Rječini, predstavnici Sveučilišta u Rijeci, KBC-a Rijeka te drugi uvaženi gosti i mnogobrojni vjernici koji su ispunili Trg Grivicu. Svima njima na početku Euharistije pozdravnu riječ uputio je riječki nadbiskup, mons. Ivan Devčić.

Mučenici svjedoče snagu ljubavi. Toliko su bili za Boga, ljubili Boga i braću pored sebe, nošeni snagom vjere ustrajali su u kušnjama života. Vrijeme svetog Vida, vrijeme prve Crkve, prvih stoljeća, vrijeme je progona i iskušenja. Vrijeme kad su kršćani bili nepoželjni. Zakoni im nisu išli na ruku. Nisu odgovarali tadašnjem društvu koje časti mnoge bogove. Bili su kao neka prijetnja da donose drukčiji poredak društva i vrijednosti. Zato su ih pokušali zatrti, spriječiti, ukloniti, poručio je mons. Rogić.

U kontekstu današnjeg vremena, šibenski biskup kazao je da 21. stoljeće nosi nove izazove, kušnje, možda i progone, ali drukčije vrste. U nekim krajevima svijeta ti progoni gotovo su jednaki onima iz prvih stoljeća, te je Crkva Božja uvijek iznova oprana krvlju mučenika. U vezi s tim podsjetio je na Isusovo blaženstvo: ''Blago progonjenima zbog pravednosti, njihovo je kraljevstvo Božje!''

Sve to  ruši dostojanstvo čovjeka i sliku obitelji, stvara nerazumljive odnose u društvu i postavlja krivi cilj: trenutačna i brzo ostvariva sreća, ma kako kratko trajala i ma kako u tome prošao brat i sestra pored mene. To su izazovi i kušnje (progoni) koji se nadvijaju na današnje kršćane. U nadvladavanju tih kušnji propovjednik je potaknuo vjernike da ostanu čvrsto povezani s Bogom, u osobnoj molitvi, molitvi u obitelji, na nedjeljnoj svetoj Misi u zajedništvu vjernika. Ostati oduševljeni u vjeri poput prvih mučenika, kao sveti Vid – zagledani u vječnost, u uskrsloga Krista, zaključio je mons. Rogić.  Rika svetoga Vida, latinski ''Terra Fluminis sancti Viti'', kako se u prošlosti nazivao grad na Rječini, dostojanstveno i svečano i kroz prijepodnevne sate proslavljao je blagdan svog nebeskog zaštitnika, sv. Vida.
 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: