Rujanska duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije

Rujanska duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije

Ako pogledamo lik sv. Petra, apostola, nužno je uočiti da je on morao rasti u vjeri. 

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Ivica Zrno
Objavljeno:
 
24.09.2020 07:49

 

Ured za duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije organizirao je mjesečnu –rujansku duhovnu obnovu za svećenike Srijemske biskupije i redovnike koji djeluju na području Srijemske biskupije.

Duhovnu obnovu, koja se održala jučer, predvodio je vlč. Tibor Szöllősi, župnik Župe Sveta Rozalija, djevica iz Temerina (Subotička biskupija).

Duhovna obnova započela je okupljanjem i doručkom do 10:00 sati, a nakon toga uslijedio  je službeni dio duhovne obnove, koji je započeo molitvom trećeg časa. Nakon molitvenog dijela, okupljenim se svećenicima, u ime organizatora, obratio preč. Berislav Petrović, pozdravljajući voditelja duhovne obnove, kao i sve okupljene svećenike sa željom da im i ovo duhovno prijepodne donese obilje duhovnih plodova.

Voditelj duhovne obnove, vlč. Tibor Szöllősi, sve je okupljene pozdravio i dao početne smjernice za daljnji tijek duhovne obnove.

– Danas ćemo promatrati lik i djelo svećenika kroz prizmu vjere i lik sv. Petra, apostola. Prije svega, moramo se podsjetiti da je svećenik čovjek vjere, i to one krhke i isprobane vjere. Također, svećenik je pozvan predavati vjeru. Ako pogledamo lik sv. Petra, apostola, nužno je uočiti da je on morao rasti u vjeri. To nije savršena vjera, nije konačna vjera, jer ju ne bismo mogli nasljedovati. Štoviše, radi se o vjeri koja je krajnje krhka, ali je isprobana, prokušana vjera – istaknuo je Szöllősi.

Kazao je da kad govorimo o vjeri, možemo izdvojiti još jednu osobu iz povijesti kršćanstva. To je sv. Franjo Asiški. On je oko 1220. doživio veliku krizu. Bježi od vlastite braće, nestao mu je osmijeh s lica. Kako svjedoči brat Leo, najgore je to što mu je duša bolesna i ne vidi izlaz iz tame.

– Kad govorimo o tome da je svećenik pozvan predavati vjeru, potrebno je podsjetiti se da je tijekom povijesti bilo nekoliko načina ili pristupa predavanja vjere. Može se izdvojiti dogmatski, moralni, pristup dužnosti i pristup tradicije ili običaja. Ni jedan od ovih pristupa ne smije biti svrha sebi, jer današnji čovjek želi biti slobodan od svake vrste autoriteta i vlasti nad sobom – pojasnio je, poručivši kako je Božji pristup uvijek aktualan u 10 zapovijedi Božjih.

Nakon voditeljeva izlaganja, svećenici su imali priliku izreći svoje razmišljanje ili dati opasku na neki od dijelova izlaganja, nakon čega je uslijedila zajednička molitva u crkvi svetog Jurja. Duhovna obnova završila je bratskim stolom.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije