Rujanska duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije: 'Josipovo sanjarenje daje mu jasniji pogled'

Rujanska duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije: 'Josipovo sanjarenje daje mu jasniji pogled'

U svojim razmatranjima fra Karlo je pozivao na razmišljanje o svećeništvu i svećeničkom životu kroz djela i razmišljanja pape Franje.

Autor
I.Z./Laudato/D.R.
Fotograf
I.Z.
Objavljeno:
 
15.09.2021 09:23

 

Na poziv preč. Berislava Petrovića, povjerenika za trajnu duhovnu formaciju svećenika Srijemske biskupije, a u organizaciji Biskupskog ordinarijata Srijemske biskupije, organizirana je rujanska duhovna obnova za svećenike Srijemske biskupije.

Duhovna obnova zakazana je za ponedjeljak 13. rujna 2021. Predvoditelj duhovne obnove bio je fra Karolj Harmath, OFM, otac franjevac iz Novog Sada. Duhovna obnova započela je okupljanjem u 9:30 sati.

Preč. Berislav Petrović na početku je uputio pozdravnu riječ te se, kroz izričaj dobrodošlice i blagoslova u pastoralnom djelovanju, osobito osvrnuo na dolazak i prvu župničku službu vlč. Luke Ivkovića koji je od kolovoza 2021. župnik u Beočinu, Čereviću i Srijemskoj Kamenici.

Nakon uvodne riječi i pozdrava preč. Berislava, riječ je predana vlč. Ivici Zrni, koordinatoru Biskupijskog pastoralnog centra Srijemske Biskupije. On je, u ime cijele biskupije i klera Srijemske biskupije, ponovno pozdravio vlč. Luku Ivkovića te je istanuo posebnu potrebu obraćanja.

– Ovaj izvanredni govor ili, bolje rečeno, čestitka, neka nije redovitost naših duhovnih obnova, ali vjerujem da ne ćete zamjeriti riječi koje će biti izrečene. Ove se godine napunilo 25 godina biskupske službe msgr. Đure Gašparovića, srijemskog biskupa, kojeg se trebamo sjetiti u našim molitvama.

Svoj srebrni jubillej, 25 godina svećeništva, ove godine obilježava i naš subrat, vlč. Ivica Živković, župnik hrtkovački i nikinački. 'Iako je rodom iz Bosanske Posavine (Kostrč – Tolisa), većinu svog svećeničkog života posvetio je svom narodu ovdje u Srijemskoj biskupiji', izrekao je u čestitanju vlč. Ivica Zrno. U ime cijele biskupije vlč. Ivici Živkoviću uručen je prigodni poklon: srebrna kovanica koja je izrađena o 300. obljetnici svetišta Majke Božje Tekijske.

U svojim razmatranjima fra Karlo je pozivao na razmišljanje o svećeništvu i svećeničkom životu kroz djela i razmišljanja pape Franje. Fra Karolj je već na početku skrenuo pažnju da će misli i smjernice koje daje imati snažan naglasak na liku svetog Josipa, u čijoj se godini nalazimo.

– Sveti Josip je bio čovjek molitve. Iako to nigdje ne nalazimo izravno, npr. u Svetom pismu ne stoji 'sveti Josip moli', pretpostavlja se je da je bio čovjek snažne molitve. Uzmimo samo one dijelove gdje sveti Josip sluša Božji glas. Tako je i došao do čudesnog otkrića svoje zaručnice Marije. A čitamo što Sveto pismo navodi: bio je pravedan muž. Bez molitve i istinskog osluškivanja Božjeg glasa, to je nemoguće. Njegova pravednost dolazi u prvi plan jer je prije svega slušatelj Božjega glasa. Promotrimo svećenika danas. Upravo je to kvaliteta koja se traži – slušati Božji glas. Ako slušamo i tražimo druge, tuđe glasove, u čijoj smo službi? – zapitao je fra Karlo.

Nadalje je istaknuo da je sveti Josip bio sanjar. 'Kroz snove vidi jasnije, kroz snove mu se otkriva što mu je činiti – ne izvrgnuti sramoti Mariju.'

– Za svijet i društvo onoga vremena to je nečuveno, velika sramota, jer nije po društvenim zakonima. Međutim, njegovo sanjarenje daje mu jasniji pogled. Svećenik u tom smislu treba biti sanjar. To znači vidjeti u pozitivnom kontekstu i kad to drugi ne mogu. Kako vidimo, u mnogočemu nam sveti Josip može biti uzorom – poručio je fra Karlo Harmat okupljenom kleru Srijemske biskupije.

Nakon izlaganja uslijedilo je kratko iznošenje iskustava i promišljanja. Duhovna obnova zaključena je Anđeoskim pozdravljenjem i bratskim stolom.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije