Sažalnica požeškog biskupa Antuna Škvorčevića prigodom smrti patrijarha Irineja

Sažalnica požeškog biskupa Antuna Škvorčevića prigodom smrti patrijarha Irineja

'Nadam se da će zemaljski oproštaj od Njegove Svetosti ojačati našu zauzetost za još većom međusobnom povezanošću i razumijevanjem.'

Autor
Požeška biskupija/Laudato/M.P.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
21.11.2020 10:17

Požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za ekumenizam i dijalog, uputio je Svetom arhijerejskom sinodu Srpske Pravoslavne Crkve, mitropolitu zagrebačko-ljubljanskom Porfiriju Periću i drugim episkopima u Hrvatskoj izraze suosjećanja prigodom smrti Njegove Svetosti, srpskog patrijarha Irineja. 

– U svom nedokučivom naumu Svemogući Bog pozvao je iz ovoga svijeta u vječnost Njegovu Svetost, gospodina Irineja, arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog, patrijarha srpskog. Želio bih u nadi uskrsnuća posvjedočiti svoje duboko kršćansko suosjećanje članovima Svetog arhijerejskog sinoda, Svetog arhijerejskog sabora, svećenstvu i monaštvu te svim vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve – napisao je biskup u sažalnici Svetom sinodu.

Naglasio je kako su njegovi susreti s patrijarhom 'uvijek završavali našim pogledom na zajedničkog Gospodina, Pobjednika nad zlom i smrću, Osloboditelja od zarobljenosti ljudskim predrasudama ili nanesenim zlom.'

– Dijelili smo uvjerenje Apostola naroda: 'Doista, on je mir naš, on koji od dvoga učini jedno: pregradu razdvojnicu, neprijateljstvo razori u svome tijelu' (Ef 2,14). Dok u molitvi povjeravam preminulog patrijarha Irineja Isusu Kristu, našem istinskom Miru, Njegovoj ljubavi očitovanoj na križu i u sjaju uskrsne slave, ispunjen sam uvjerenjem da će zemaljski oproštaj od Njegove Svetosti ojačati našu zauzetost za još većom međusobnom povezanošću i razumijevanjem, evanđeoskim praštanjem i pomirenjem, da Božjom pomoću pobjeđujemo svako nepovjerenje, te se ono ne prometne u nemoć mržnje – zaključio je biskup Škvorčević.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: