Senj: Ustoličeni novi kanonici

Senj: Ustoličeni novi kanonici

U Senju je u ponedjeljak 27. ožujka održana sjednica Senjskoga kaptola na kojoj su ustoličeni novi kanonici.

Autor
IKA/Laudato/F.P.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
28.03.2023 09:00

 

Osnivanjem Gospićko-senjske biskupije u Gospiću nastavio je i dalje postojati Senjski kaptol. U ponedjeljak 27. ožujka okupili su se kanonici kaptola Svete Marije u konkatedrali Uznesenja BDM u Senju: prepozit, mons. Mile Čančar; preč. dr. Richard Pavlić, mons. Marinko Miličević i preč. Nikola Turkalj; začasni kanonici, preč. Luka Blažević i preč. Silvijo Milin; umirovljeni kanonici, mons. Mile Pecić i mons. mr. Tomislav Šporčić te novoimenovani kanonici, preč. Stjepan Zeba i preč. Mile Šajfar. Gospićko-senjski biskup Zdenko Križić predvodio je molitvu Šestog časa. Pročitano je čitanje iz Knjige proroka Jeremije 18,20b, nakon čega je biskup Križić izrekao prigodnu homiliju.

Novi kanonici potom su ispovjedili svoju vjeru, izrekli prisegu vjernosti i poslušnosti biskupu ordinariju i Senjskom kaptolu te pojedinačno pristupili pred biskupa koji im je podijelio kanonička obilježja: biret, mocetu i kanonički križ. Nakon toga prepozit kaptola, mons. Mile Čančar, poveo je nove kanonike na njihova mjesta u konkatedralnom koru.

Biskup se u propovijedi najprije osvrnuo na titule kanonika koje su počasne titule za neke svećenike biskupije koji su prepoznati po posebnoj zauzetosti u svećeničkom pastoralu i u promicanju evanđeoskih vrijednosti na planu biskupije, kao izričaj posebne zahvalnosti i poziv da nastave u toj zauzetosti na svim razinama života naše biskupije.

''Ova služba podjeljuje se svećenicima koji su desetljećima zauzeto radili u različitim službama mjesne Crkve te ostavili neizbrisivi trag. Prorok Jeremija u kratkom čitanju kaže: ‘Sjeti se kako stajah pred licem tvojim, da u tebe milost tražim za njih, da odvratim od njih jarost tvoju’. Svećenik je osoba molitve i pozvan je svakodnevno prikazivati molitvu za povjereni mu narod. Jeremija moli Gospodina da odvrati jarost svoju zbog grijeha naroda. Na isti način to čini i Mojsije. Bog ne ostaje gluh na ove molitve jer svećenik je čovjek molitve. Može se završiti teološki studij i biti teolog, ali ako je netko samo teolog bez molitve i oslanja se samo na svoj ratio, takva teologija nema svoj smisao. Može netko jako puno raditi a ne moliti. Takva osoba predstavlja samo sebe. Može netko jako puno moliti a ne raditi. I tu možemo reći da je takvo nešto uzaludno. Molitelj mora biti onaj koji će i djelima nešto pokazati.''

Biskup Križić homiliju je završio citatom pape Franje iz Evangelii gaudium: ''Duhom ispunjeni evangelizatori jesu blagovjesnici koji mole i rade. Mistične predodžbe bez čvrstog društvenog i misionarskog dosega nisu od pomoći evangelizaciji, niti disertacije ili društvene ili pastoralne prakse kojima nedostaje duhovnost koja može promijeniti srca. Ovi jednostrani i nepotpuni prijedlozi dopiru do samo nekoliko skupina i pokazuju se nesposobnima za zračenje izvan njih jer ograničavaju Evanđelje. Ono što je potrebno jest sposobnost njegovanja unutarnjeg prostora koji može dati kršćanski smisao zalaganju i djelovanju. Bez produljenih trenutaka klanjanja, molitvenog susreta s Riječju, iskrenog razgovora s Gospodinom, naš rad lako postaje besmislen; gubimo energiju kao posljedicu umora i poteškoća, a naš žar nestaje. Crkva ima prijeku potrebu za dubokim dahom molitve i neizmjerno me veseli što je sve više zajednica posvećenih molitvi i zagovoru, molitvenom čitanju Božje riječi i trajnom klanjanju Euharistiji. Ipak, 'moramo odbaciti napast da ponudimo privatiziranu i individualističku duhovnost koja nije u skladu sa zahtjevima milosrđa, a ne samo s logikom utjelovljenja'. Uvijek postoji rizik da neki trenutci molitve mogu postati isprika za nenuđenje života u misiji; privatizirani stil života može navesti kršćane da potraže utočište u nekim lažnim oblicima duhovnosti.''

Biskup je na kraju čestitao novim kanonicima uz iskrene želje da i dalje ostanu revni Kristovi svećenici i trajni molitelji svoga naroda.

Nakon službe uvođenja novih kanonika održana je u župnom uredu sjednica Senjskog kaptola, nakon čega su novi kanonici u ozračju ugodnog druženja prisutne počastili bratskim objedom.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: