Sisački biskup Vlado Košić pohodio Bučicu i Kaznionicu u Glini

Sisački biskup Vlado Košić pohodio Bučicu i Kaznionicu u Glini

Pastoralni pohod završio je svečanim misnim slavljem u privremenom bogoslužnom prostoru župe koje je predslavio u zajedništvu s domaćim župnikom Vedranom Pejakom-Pašićem.

Autor
Mediji Sisačke biskupije/S. Vego
Fotograf
Mediji Sisačke biskupije/Stjepan Vego
Objavljeno:
 
21.11.2022 09:45

 

Sisački biskup Vlado Košić pastoralno je pohodio u četvrtak 17. i u nedjelju 20. studenoga župu Bučicu. Tom prigodom biskup je posjetio filijalu u Ilovačku te mjesto u potresu srušene kapele Presvetog Trojstva u Pokupskoj Slatini, a susreo se i s Pastoralnim i Ekonomskim vijećem župe. U sklopu svog pohoda biskup je posjetio i Kaznionicu u Glini te se susreo s upraviteljem Anđelkom Nikolićem. Pastoralni pohod završio je u nedjelju 20. studenoga svečanim misnim slavljem u privremenom bogoslužnom prostoru župe koje je predslavio u zajedništvu s domaćim župnikom Vedranom Pejakom-Pašićem. Tom prigodom biskup je i krstio Sebastijana, peto dijete u obitelji Ivana i Dilje Tunić. Na početku, biskupa je uime svih župljana pozdravila krizmanica Laura Kaurić zahvalivši mu na duhovoj i materijalnoj brizi za ovu, jednu od najmanjih, župnu zajednicu u biskupiji.

U homiliji, biskup je zahvalio na svim susretima te podsjetio kako je svetkovina Krista Kralja i već sljedeće nedjelje započinje došašće i priprava za Božić.

''Vrijeme brzo leti i trebamo biti svjesni toga da s Kristom Gospodinom živimo svoje vrijeme i svoje promjene, i da budemo zahvalni kao što smo čuli u čitanju svetoga Pavla koji je ispjevao i Kološanima napisao ovaj lijepi himan 'Zahvaljujemo Ocu koji nas osposobi za dioništvo u baštini svetih u svjetlosti'. Evo, ta svjetlost došla je k nama po Isusu Kristu. On nas je iz tame unio u svjetlost. Prvi je čin tog dolaska k Njemu i primanja života u svjetlosti upravo krštenje. Zato je krštenje prvi korak, prva stepenica da se uđe u zajedništvo Crkve, u zajedništvo onih koji vjeruju. Svi smo mi kršteni, pa se toga danas sjetimo da bismo bili dionici Kristova kraljevstva. Čuli smo kako je u Starom zavjetu David bio pomazan za kralja. Dakle, on je bio pomazanik, on je bio Krist, što znači Pomazanik, kako bi bio postavljen na visoku funkciju kralja nad Izraelom. Otkako je to kraljevstvo propalo, Židovi su neprestano zazivali, očekivali i nadali se da će se ono obnoviti, pa su tako i Mesiju doživljavali kao onoga koji treba doći obnoviti Židovsko kraljevstvo. Međutim, Isus nije to činio. On nije došao obnoviti vanjsku moć Izraela, nego je On stavio naglasak na duhovno kraljevstvo'', poručio je biskup Košić.

U nastavku je govorio i o biskupijskoj sinodi koja svoj hod započinje zajedno s novom pastoralnom godinom.

''Što znači sinoda? To znači zajedništvo. Svećenik ne može bez vjernika, vjernici ne mogu bez svećenika. Mi jedni bez drugih ne možemo i trebamo se poštivati, pomagati i zajedno izgrađivati Crkvu Božju. To je put kako se izgrađuje i Kraljevstvo Božje i zato smo pozvani da razmišljamo o tome što bismo mogli učiniti da nam naša Crkva i naše zajedništvo bude bolje'', poručio je biskup te pozvao sve okupljene da se u što većem broju uključe u njezin hod svojim konstruktivnim prijedlozima. Upozorio je i kako na nama nije da mijenjamo Riječ Božju i sakramente, ali zato postoji puno drugih područja u kojima možemo dati svoj doprinos. Biskup je također izrazio svoju nadu da uskoro započne obnova na stradaloj župnoj crkvi te u potpunosti srušenoj kapeli u Pokupskoj Slatini, ali i istaknuo kako je još važnije izgrađivati duhovno snažnu i živu zajednicu, Crkvu.

Nakon popričesne molitve biskupu je na dolasku zahvalio i župnik Pejak-Pašić, a na kraju biskup je čestitao roditeljima krštenika i cijeloj obitelji na ovom velikom događaju uručivši im prigodne darove.

Biskup Vlado Košić

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije