Splitski nadbiskupi povodom otvaranja sinodalnog hoda: 'U pitanju je drugačija, a ne druga Crkva'

Splitski nadbiskupi povodom otvaranja sinodalnog hoda: 'U pitanju je drugačija, a ne druga Crkva'

Sinode su važni događaji u životu Crkve jer se na njima zajedno raspravlja, sluša, promišlja i moli da Božji narod pod vodstvom Duha Svetoga raspoznaje znakove vremena.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Splitsko-makarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
13.10.2021 16:20

 

Splitsko-makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić, i nadbiskup koadjutor, mons. Dražen Kutleša, objavili su pismo povodom otvorenja sinodalnog hoda u Crkvi, obraćajući se svim svećenicima, djelatnicima i vjernicima svoje mjesne Crkve. Pismo prenosimo u cijelosti:

Papa Franjo je prošle subote i nedjelje, 9. i 10 listopada, u Rimu otvorio Sinodalni hod priprave za XVI. redovitu sinodu biskupa koja će se održati u Rimu 2023. godine. Sinode su vrlo važni događaji u životu Crkve jer se na njima zajedno raspravlja, sluša, promišlja i moli da Božji narod pod vodstvom Duha Svetoga raspoznaje znakove vremena i traži odgovor na važna pitanja koja nas zaokupljaju te tako vjerno svjedoči svoje poslanje u današnjem svijetu. Sinode u ovom obliku ustanovio je papa Pavao VI. na kraju Drugoga vatikanskog sabora odgovarajući na prethodne želje saborskih otaca.

Ova sinoda će se održati pod naslovom Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje. Sinodalni hod će se odvijati na tri razine: biskupijskoj, kontinentalnoj i sveopćoj. Prva faza sinodalnog hoda tijekom sljedećih mjeseci događat će se u pojedinim biskupijama i njezino otvaranje predviđeno je 16. i 17. listopada.

Tako će Nadbiskup predvoditi svečano misno slavlje i otvoriti početak sinodalnog hoda za našu Splitsko-makarsku nadbiskupiju u subotu, 16. listopada, u crkvi Svete Obitelji u Solinu u 10 sati. U nedjelju, 17. listopada, svi će župnici i redovničke zajednice u svojim sredinama molitvom Duhu Svetomu za uspjeh Sinode označiti početak ovoga sinodalnog hoda.

U dugoj povijesti naše Splitske Crkve održano je čitav niz biskupijskih sinoda koje su bile vrlo značajne za crkveni, politički i društveni život na našim prostorima. Nadbiskup mons. Frane Franić sazvao je 1986. god. Sinodu Splitsko-makarske nadbiskupije kako bi primijenio u konkretni crkveni život smjernice i zaključke Drugoga vatikanskog sabora. To je bila 55. Splitska sinoda i prva u Hrvatskoj tijekom postkoncilskog vremena.

Papa Franjo veli: Upravo je put sinodalnosti put koji Bog očekuje od Crkve trećeg tisućljeća. Zatim Sveti otac ističe zadaće i ciljeve zajedničkog hoda Božjeg naroda: Hodeći zajedno i razmišljajući o prijeđenom putu, Crkva će moći iz onoga kroz što prolazi učiti koji su to procesi koji joj mogu pomoći živjeti zajedništvo, ostvariti sudjelovanje, otvoriti se poslanju.

U pitanju je drugačija, a ne druga Crkva. Ne samo Crkva duboke prošlosti nego Crkva i još bogatije proročke i svjedočke budućnosti. Neka nas u našem sinodalnom hodu pripreme za opću XVI. sinodu s temom Za sinodalnu Crkvu: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, stopama vjere svetoga Dujma, solinskih mučenika i tolikih svjedoka prati zagovor majke Marije, one koja je bila najvjernija učenica Isusa Krista – Puta, Istine i Života.

Draga braćo i sestre!

Sve vas pozdravljamo i radosno očekujemo u Solinu, u subotu, 16. listopada, u 10 sati, kada ćemo svi zajedno svečanim euharistijskim slavljem otvoriti i započeti u našoj Nadbiskupiji ovaj sinodalni hod, milosni događaj za našu i sveopću Crkvu.

Praktične napomene:

U nedjelju, 17. listopada 2021. god., na početku nedjeljnih misnih slavlja neka se, uz uvodne napomene, izmoli Molitva Duhu Svetomu za uspjeh Sinode prije Pokajničkog čina. Dostavlja vam se i prigodna molitva vjernika.

Spomenuta se molitva može nedjeljama kroz godinu moliti na kraju svetih misa. Također, može se namijeniti krunica ili klanjanje na tu nakanu.

Neka župnici prouče Upitnik za Sinodu kako bi o njemu mogli raspravljati na susretima ŽPV-a, molitvenih skupina i drugih crkvenih udruga. Nadbiskupijski povjerenik / Tim za Sinodu dostavit će uskoro konkretne prijedloge za daljnje postupanje u sinodalnom hodu na razini dekanata i župa.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije