Spomen na Sibinjske i Vrbsko-ruščičke žrtve ubijene 1935. godine

Spomen na Sibinjske i Vrbsko-ruščičke žrtve ubijene 1935. godine

Ove žrtve već godinama predstavljaju simbol domoljubne svijesti i pravedne borbe hrvatskoga naroda za slobodu i samostalnost.

Autor
Brankica Lukačević /Laudato/M.P.
Fotograf
Brankica Lukačević
Objavljeno:
 
20.02.2021 14:50

Prije 86 godina u Sibinju jugoslavenski žandari ubili su osmoricu seljaka iz odvoračkih sela: Stjepana Gunčevića, Antuna Ercegovića, Mate Pejića, Đuke Štimca, Petra Topalovića, Ivana Jankovića, Ivana Katalinića i Antuna Perkovića. 

Oni su zbog zbog svojih domoljubnih ideja 19. veljače 1935. krenuli u prosvjede protiv represije velikosrpskog režima.

U petak su ih se spomenuli mještani Sibinja, Odvoraca i okolinih sela Slavonskog Broda. Dana 19. veljače Općina Sibinj slavi i svoj Dan općine, a i mjesna osnovna škola, koja je prije dvije godine promijenila ime u OŠ 'Sibinjskih žrtava', slavi svoj dan škole.

Nakon polaganja vijenaca kod spomen-obilježja Sibinjskih žrtava i spomen-obilježja poginulima u Domovinskom ratu, u župnoj crkvi sv. Ivana Krstitelja slavljena je Misa zadušnica za sve poginule iz te župe. Predslavio ju je domaći župnik Tomislav Vlaović. 

Mještani općina Klarak i Gornja Vrba u subotu 20. veljače molitvom su se spomenuli svojih sumještana stradalih u masakru, koji su na taj dan 1935. počinili jugoslavenski žandari. 

Htjeli su ugušiti pobunu hrabrih hrvatskih seljaka koji su krenuli u mirne prosvjede protiv represije velikosrpskog režima nad Hrvatima u tadašnjoj jugoslavenskoj kraljevini. Seljaci iz Ruščice i Vrbe u Slavonski Brod krenuli su potaknuti vijestima o uhićenjima i masakru nad odvoračkim seljacima u Sibinju prethodnog dana. Na ulazu u grad, kod Gradskog groblja poginuli su: Tomo Vargić, Ivan Borevković, Mirko Milec, Stjepan Mirković i Ivan Martić te Ivan i Kristina Trogrlić. 

Program je započeo polaganjem vijenaca i molitvom ispred zajedničke grobnice na Gradskom groblju u Slavonskom Brodu. Molitvu kod grobnice, kao i Misu zadušnicu u župnoj crkvi Rođenja BDM u Ruščici, predslavio je domaći župnik Mario Lešić.

Općina Klakar i Gornja Vrba 20. veljače slave i svoj Dan općine. 
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: