Srijemska Mitrovica: prvi put nakon 2. svjetskog rata tijelovska procesija prolazila ulicama grada 

Srijemska Mitrovica: prvi put nakon 2. svjetskog rata tijelovska procesija prolazila ulicama grada 

U srijemskomitrovačkoj katedralnoj crkvi svetog Dimitrija, đakona i mučenika, bazilici manjoj, svečano je proslavljena svetkovina Presvetoga Tijela i Krvi Kristove – Tijelovo ili Brašančevo.

Autor
Laudato/M.B.
Fotograf
Damir Pismestrović/Vera Hrgović
Objavljeno:
 
17.06.2022 15:29

Misno slavlje predslavio je srijemski biskup koadjutor, mons. Fabijan Svalina, u koncelebraciji s domaćim župnikom, mons. Eduardom Španovićem, kancelarom Srijemske biskupije, vlč. Tomislavom Lasićem i laćaračkim župnikom, vlč. Ivicom Zrnom.

U prigodnoj homiliji, mons. Fabijan Svalina obratio se okupljenim vjernicima, govoreći o povijesti i vrijednosti svetkovine Tijelova.

"Otajstvo što ga spominjemo i slavimo danas spada u samo središte, srce kršćanstva. Upravo po ovom Otajstvu kršćanstvo se razlikuje od drugih religija – kruh i vino postaju Tijelo i Krv Isusa Krista. To se događa po Njegovoj volji. Po tom Otajstvu mi, iako još na zemlji, postajemo dionicima nebeskog života", kazao je mons. Svalina.

Istaknuo je da, kad govorimo da se kršćanstvo razlikuje po ovom Otajstvu, želimo naglasiti činjenicu zajedništva koja se ne zaustavlja samo u vremenu i prostoru, nego prelazi u vječnost. 

"Bog prostire stol za nas, te po svojoj odluci hrani sve koje je stvorio. I sve to čini nebeskom hranom, hranom vječnog života. Možemo slobodno reći da, ako je Krist duhovna hrana nama, i mi trebamo biti duhovna hrana jedni drugima. Stoga Euharistiju ne može blagovati onaj tko ima srce zatvoreno za potrebe drugih ljudi", kazao je srijemski biskup.

Nakon svete Mise održana je tijelovska procesija u kojoj su vjernici obilazeći četiri pripravljene postaje molili i pjevali tražeći blagoslov euharistijskoga Krista.

Tri su postaje, sjenice, bile pripravljenje u dvorištu župe, a četvrta postaja bila je postavljena kod kipa Presvetoga Trojstva u gradskom parku, koji se od davnina naziva i Trojstveni plac. S obzirom na to da je kip nedavno obnovljen i vraćen mu je stari izgled, odlučeno je da se četvrta postaja postavi ispred kipa, te da vjernici u procesiji s Presvetim prođu barem ovim dijelom grada javno svjedočeći svoju vjeru. 

Ovo je bio prvi put nakon Drugog svjetskog rata da je tijelovska procesija održana i izvan prostora crkve i župskog dvorišta, a ta je odluka dočekana s velikim oduševljenjem tamošnjih vjernika.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: