Susret biskupa Škvorčevića s mitropolitom Porfirijem i episkopima Jovanom i Heruvimom

Susret biskupa Škvorčevića s mitropolitom Porfirijem i episkopima Jovanom i Heruvimom

Biskup i episkopi razgovarali su o stanju odnosa dviju Crkava, istaknuvši važnost zajedničkog evanđeoskog pristupa problemima u suvremenom društvu.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
27.01.2021 09:21

 

Završetak Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana bio je prigoda da se 26. siječnja 2021. u prostorima Duhovnog centra Srpske pravoslavne Crkve, na Svetom Duhu u Zagrebu, susretnu požeški biskup Antun Škvorčević, predsjednik Vijeća HBK-a za ekumenizam i dijalog, Porfirije Perić, mitropolit zagrebačko-ljubljanski, Jovan Ćulibrk, pakračko-slavonski episkop, kojima se pridružio i gospodin Heruvim Đermanović, osječko-poljski i baranjski episkop.

Osvrnuli su se na posljedice potresa u Zagrebu, napose u katedrali i nadbiskupskom dvoru, s kojima je kardinal Josip Bozanić nedavno upoznao mitropolita Porfirija, te na Banovini, koju su prije dva tjedna zajedno s gornjokarlovačkim episkopom Gerasimom Popovićem posjetili biskup Škvorčević i episkop Jovan.

Izrazili su suosjećanje i solidarnost s nastradalim ljudima, u nadi da će velika spremnost na pomoć, očitovana minulih tjedana sa svih strana Hrvatske i iz svijeta te organiziranost mjerodavnih državnih institucija pridonijeti da se skrate patnje stradalnika i što prije obnove razoreni stambeni, gospodarski, sakralni i drugi objekti.

Biskup i episkopi razgovarali su o stanju odnosa dviju Crkava, istaknuvši važnost zajedničkog evanđeoskog pristupa problemima s kojima se susreću u suvremenom društvu. Između ostalog, analizirali su pitanja koja je pokrenula pandemija Covid-19, s ograničenim mogućnostima ostvarivanja poslanja Crkve, napose slavljenja svetih tajna, bitnima za njezin život.

Svjesni velikog značenja izgradnje međusobnog povjerenja i svjedočenja evanđeoskih vrijednosti, razmotrili su mogućnost skorog susreta episkopa iz Hrvatske s predstavnicima HBK-a po modelu onoga koji je održan u Požegi 2019. godine, a na kojem bi se razmatrala aktualna pastoralna pitanja.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije