Susret kardinala Bozanića s bogoslovima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu

Susret kardinala Bozanića s bogoslovima Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić u četvrtak 23. ožujka susreo se s poglavarima i bogoslovima Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa u Zagrebu u prostorima Nadbiskupijskog pastoralnog instituta u Zagrebu.

Autor
TUZN/Laudato/F.P.
Fotograf
Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije
Objavljeno:
 
24.03.2023 10:38

 

Na početku susreta kardinala je pozdravio rektor Nadbiskupskoga bogoslovnog sjemeništa, preč. Željko Faltak, koji je istaknuo da ovaj susret za bogoslovsku zajednicu ima posebnu važnost jer je on kardinalov posjet njima, odnosno njihov susret s kardinalom kao odgovornim za bogosloviju i kao pastirom. ''Vaša briga očituje se u trajnoj zainteresiranosti za život ove zajednice. Vjerujem da smo zasigurno i u Vašim molitvama. Međutim, želim ovdje posvjedočiti pred zajednicom Bogoslovije zadivljujuću Vašu brigu za sve nas. Zaista, ne znam da je bilo ikoje otvoreno pitanje koje ne bi naišlo na Vaše razmatranje ili Vašu pomoć u crkvenom usmjeravanju ove zajednice. To za nas, kao odgojnu zajednicu, puno znači jer znamo da nismo sami'', istaknuo je rektor, preč. Faltak.

Nakon uvodnog pozdrava predstavnici bogoslova svake pojedine godine studija kardinalu su predstavili svoju godinu te nastojanja i izazove s kojima se susreću u svakodnevnom sveučilišnom i bogoslovskom životu preporučujući se u kardinalove molitve.

Zahvalivši za upućene riječi dobrodošlice i predstavljanja, kardinal je potaknuo bogoslove da traže Božji plan za svoj život i stalno propituju kako ga mogu ostvarivati u svakodnevnom životu. ''Svako vrijeme donosi probleme, ali nemojmo se bojati problema i nemojmo se bojati da će biti teško, teško će biti, ali u svećeništvo ide onaj tko želi Isusa slijediti i Isusov program provoditi u svom životu'', istaknuo je kardinal Bozanić.

Kardinal je na susretu predstavio i ''Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije'', naglasivši da sinoda ''znači biti zajedno, zajedno nastojati vidjeti što Duh Sveti od nas očekuje i želi. Tako i bogoslovska zajednica, bogoslovi zajedno s poglavarima trebaju u molitvi osluškivati što to Duh Sveti od njih želi, kakvu bogoslovsku zajednicu treba graditi te što treba biti najvažnije, a što treba doći na neko iduće mjesto''.

U neformalnom dijelu susreta uime bogoslova kardinalu se obratio predstavnik pete formativne godine i predstavnik bogoslova Filip Pranjić koji mu je čestitao imendan, rođendan, ali i srebrni jubilej služenja Zagrebačkoj nadbiskupiji. ''Dok mnogi od nas još nisu bili rođeni (1997. godine, prije 25 godina), sjeli ste na katedru ove drevne Nadbiskupije i tako postali nasljednik tolikih časnih prethodnika, među kojima bih spomenuo samo bl. Alojzija Stepinca, kardinala Franju Šepera i kardinala Franju Kuharića. Toliko je toga lijepoga što se dogodilo u tih 25 godina'', naglasio je Pranjić.

Kardinalu Bozaniću uručeno je posebno izdanje Vjesnika biskupa Langa, a glavni urednik, bogoslov Franjo Pištelek, istaknuo je kako je radostan što može predstaviti posebno izdanje te da je ''časopis nastao kao plod želje da kardinalu izrazimo zahvalnost za dvadeset i pet godina nadbiskupske službe''.

Rektor Bogoslovije zahvalio je svima koji su doprinijeli izradi časopisa te je još jednom uime cijele bogoslovske zajednice kardinalu čestitao i zahvalio za 25 godina nadbiskupske službe.

Na kraju susreta zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić zahvalio je svima na susretu i čestitkama, kao i zauzetosti za rad i služenje te je svakom bogoslovu osobno uručio dokument ''Izjave i odluke Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije'', izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: