Susret nadbiskupa Barišića i novog veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva

Susret nadbiskupa Barišića i novog veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva

Važno je da Crkva prednjači u suživotu i poštovanju svih osoba, toleranciji i očuvanju zajedničkog doma planeta Zemlje.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Splitsko-makarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
27.07.2021 14:49

 

Splitsko-makarski nadbiskup, mons. Marin Barišić primio je u nastupni posjet 27. srpnja 2021. god., u Nadbiskupskom ordinarijatu u Splitu gosp. Simona Thomasa, novog veleposlanika Ujedinjenog Kraljevstva, izvijestio je Tiskovni ured Splitsko-makarske nadbiskupije.

U ugodnom razgovoru veleposlanik Thomas istaknuo je da je htio odmah po preuzimanju veleposlaničke službe doći u Split za koji je čuo da je jako lijep i da ga posjećuje veliki broj britanskih turista, u što se i sam uvjerio šetajući gradom tijekom ovoga prvog posjeta.

Uz posjet civilnim i vojnim vlastima, kao i društvenim strukturama, gosp. Thomas htio je posjetiti i splitsko-makarskog nadbiskupa jer zna da je hrvatski narod veoma pobožan i privržen Crkvi. Stoga ga je i zanimao pogled nadbiskupa i stav Crkve u vezi s nekim događanjima u društvu, poput borbe protiv pandemije koronavirusa, ali i pitanjem brige za okoliš. Također, zanimao se i za ekumenska gibanja u našoj domovini, kao i za međureligijski dijalog.

Nadbiskup je veleposlanika upoznao s poviješću Splitsko-makarske nadbiskupije te sa stanjem stanovništva i vjernika. Mons. Barišić istaknuo je da u Hrvatskoj vlada europsko ozračje međusobnog uvažavanja i tolerancije iako smo, za razliku od ostatka Europe, na prostoru naše države doživjeli agresiju i rat devedesetih godina prošlog stoljeća. Naglasio je da proces pomirbe i suživota puno brže napreduje na međuljudskim razinama nego na razinama nositelja uloga i vlasti. Stoga je važno da Crkva prednjači u suživotu i poštovanju svih osoba, toleranciji i očuvanju zajedničkog doma planeta Zemlje.

Na kraju je veleposlanik Thomas zahvalio na prijemu i zanimljivu razgovoru te je prihvatio nadbiskupov poziv da ga posjeti ponovno na 'šalicu čaja'.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije