Svečana Večernja uoči blagdana sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra

Svečana Večernja uoči blagdana sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra

Prema predaji, taj vrli rimski časnik, akvilejski mučenik u doba Dioklecijanova progona, bio je vjeroučitelj sv. Stošije.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Zadarska nadbiskupija
Objavljeno:
 
24.11.2020 17:15

 

Svečanu Večernju na uočnicu blagdana sv. Krševana, zaštitnika Grada Zadra, u ponedjeljak 23. studenoga, u katedrali sv. Stošije u Zadru predvodio je mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Lik sv. Krševana nalazi se na grbu i zastavi Grada Zadra. U prošlosti, članovi zadarskog gradskog poglavarstva pred relikvijarom sv. Krševana u obliku ruke prisezali su da će svoju službu obavljati časno. Sv. Krševan je ranokršćanski mučenik iz 4. st., suvremenik sv. Stošije, koji je bio njezin duhovni pratitelj, pa se u Zadarskoj nadbiskupiji na osobit način spominje i kao zaštitnik vjeroučitelja i kateheta, piše Nadbiskupija.

Zadrani časte sv. Krševana od 7. st., a za zaštitnika Grada izabrali su ga nakon bitke s Venecijom u kojoj je pobijedilo zadarsko brodovlje, što su pripisali zaštiti sv. Krševana. Prema predaji, taj vrli rimski časnik, akvilejski mučenik, u doba Dioklecijanova progona, bio je vjeroučitelj sv. Stošije.

– Dok je Stošija bila u tamnici, Krševan ju je u svojim pismima tješio i bodrio. Ostao je pravim Kristovim svjedokom mučenikom koji je za Kristovo ime krv svoju prolio. Nije se prepao prijetnje i suda te je kraljevstvo nebesko stekao, kako kaže ulazna antifona iz slavlja mučenika. Jer, steći kraljevstvo nebesko znači biti s Kristom, a biti s Kristom znači pobijediti – poručio je mons. Lenkić.

Poručio je kako tijekom cijele povijesti kršćanstva mučenici zauzimaju posebno mjesto i posebno štovanje vjernika jer za sva vremena ostaju primjeri hrabrosti, odlučnosti, ustrajnosti, ali i dobrote, praštanja i milosrđa. 

– Darivajući nam svetce i mučenike, Bog nas potiče da mu se s većim povjerenjem obraćamo i da se u svojim slabostima i nemoćima u Njega više pouzdajemo. Ondje gdje nedostaju ljudske moći, Bog ne ostavlja čovjeka sama. To je poruka koju možemo iščitati iz života svakog svetca i mučenika. Nisu oni pobijedili samo ljudskom snagom, nego poglavito uz pomoć Božje milosti. To je tajna izdržljivosti i hrabrosti svakog mučenika – kazao je mons. Lenkić.

Propovjednik je potaknuo na molitvu Gospodinu da, gledajući mučenike, uzmognemo naučiti živjeti punim životom prihvaćajući mučeništvo svakodnevne vjernosti Evanđelju i suobličavanja Kristu.

– Neka nam u tome pomogne naš zagovornik, uzor i simbol, sv. Krševan, da budemo jaki u vjeri da nas ništa ne rastavi od ljubavi Kristove. Neka svojim moćnim zagovorom štiti puk Grada Zadra od svakog zla, da u narodu čuva dar vjere koja je Zadru bila svjetiljka tijekom stoljeća, da se ta svjetiljka nikad ne ugasi – zaključio je mons. Lenkić.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije