Svečano proslavljen završetak jubileja i blagdan sv. Prošpera u Hvaru

Svečano proslavljen završetak jubileja i blagdan sv. Prošpera u Hvaru

Pri kraju misnog slavlja preko Trga sv. Stjepana I., pape i mučenika, prošla je veličanstvena vjekovna procesija.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
12.05.2021 15:29

 

Na kraju jubilarne Godine sv. Prošpera u Hvarskoj biskupiji, u povodu 350. obljetnice dolaska svetčevih relikvija u Hvar, u ponedjeljak 10. svibnja svečano je proslavljen blagdan suzaštitnika Hvarske biskupije, Župe sv. Stjepana I., pape i mučenika, i grada Hvara, izvijestila je IKA.

Središnje euharistijsko slavlje predslavio je predsjednik Hrvatske biskupske konferencije, zadarski nadbiskup Želimir Puljić, a koncelebrirali su splitsko-makarski nadbiskup i metropolit, nadbiskup Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup koadjutor i apostolski upravitelj Porečke i Pulske biskupije, Dražen Kutleša, šibenski biskup Tomislav Rogić, apostolski administrator Hvarske biskupije i biskup Mostarsko-duvanjske i trajni upravitelj Trebinjsko-mrkanske biskupije, Petar Palić, umirovljeni hvarski biskup Slobodan Štambuk, generalni vikar i župnik Jelse, don Stanko Jerčić, hvarski župnik i dekan, don Toni Plenković i viški dekan i župnik, don Milan Šarić te još deset svećenika.

Nadbiskup Puljić u propovijedi je, između ostaloga, istaknuo kako sv. Prošper svetački počiva na oltaru, trofejom pokrit junačkim u Hvaru.

– Mučenici su zaista veliki Božji dar Crkvi. Vjernici su stoga već od početka obilježavali njihove grobove, tamo se okupljali i molili. Taj pobožni čin nazivali su ‘pohod pragovima’ (visitatio ad limina) Nije, međutim, bilo lako i moguće svima ići u Rim i moliti na njihovim grobovima. Stoga su biskupi nastojali nabaviti relikvije svetih mučenika za svoje katedrale, gdje će vjernici moći moliti i njihov zagovor tražiti i prositi – napomenuo je nadbiskup Puljić.

Postavljajući pitanje što nam je činiti nakon Godine sv. Prošpera i kako ugrađivati svetost u perspektivu našega rada, života i hoda, nadbiskup je naveo Isusove riječi iz pročitanog Ivanova evanđelja: 'Oče sveti, sačuvaj ih u svom imenu', te je pojasnio kako nas je Isus već davno zamilovao svojom velikosvećeničkom molitvom, pa nema razloga biti u strahu, zabrinuti i nesigurni za našu budućnost.

– On moli Oca za nas i ne traži da ‘nas uzme sa svijeta, već da nas zaštiti od Zloga i sačuva u istini’ jer, Njegovim uskrsnim otajstvom mi smo ‘postali rod izabrani, kraljevsko svećenstvo, sveti puk, narod stečen da naviješta silna djela Onoga koji nas iz tame pozva u svoje divno svjetlo’, kako pjevamo u uskrsnom predslovlju – pojasnio je nadbiskup.

Pri kraju misnog slavlja preko Trga sv. Stjepana I., pape i mučenika, prošla je veličanstvena vjekovna procesija u kojoj su, kao i uvijek, osobito bili vidljivi brojni članovi hvarskih bratovština sv. Križa i sv. Nikole.

Svečanoj proslavi završetka Godine sv. Prošpera u Hvarskoj biskupiji i svetčeva blagdana prethodila je devetnica sa svibanjskom pobožnošću. Misna slavlja predslavili su: o. Ivo Plenković, don Milan Šarić, don Ljubomir Galov, don Mili Plenković, don Stanko Jerčić, don Ivica Hljev, don Boris Jozić, fra Stipo Marčinković i fra Anđelko Domazet. 

U vrijeme devetnice otvorena je obnovljena kapela sv. Prošpera, dogodilo se cjelonoćno biblijsko bdjenje, cjelodnevno klanjanje pred Presvetim, monodrama Trpimira Jurkića 'Zapisi iz nevremena', otvaranje izložbe Siniše Vukovića 'Kip Biblije – tijelo jezika sa sviju kontinenata', predstavljena je knjiga Joška Bracanovića 'Sveti Prošper hvarski', održano je hodočašće mladih od Brusja do Hvara pod nazivom 'Put Svjetla' te svečano otkrivanje kipa sv. Prošpera, rad akademika Kuzme Kovačića.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: