Svečano proslavljena 11. obljetnica uspostave Stolnog kaptola Svetog Križa u Sisku

Svečano proslavljena 11. obljetnica uspostave Stolnog kaptola Svetog Križa u Sisku

Misno slavlje u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku predslavio je preč. Tugomil Radiček u zajedništvu s prepoštom, mons. Markom Cvitkušićem i kanonicima Stolnog kaptola.

Autor
Laudato / J.J.
Fotograf
Ured za odnose s javnošću Sisačke biskupije
Objavljeno:
 
21.03.2023 10:04

Jedanaesta obljetnica uspostave Stolnog kaptola Svetog Križa u Sisku svečano je proslavljena u ponedjeljak 20. ožujka, na blagdan sv. Josipa. Misno slavlje u Pastoralnom centru katedralne župe u Sisku predslavio je preč. Tugomil Radiček u zajedništvu s prepoštom, mons. Markom Cvitkušićem i kanonicima Stolnog kaptola.

Razmišljanje o Božjoj Riječi i sv. Josipu preč. Radiček započeo s rečenicom iz Poslanice sv. Pavla apostola Rimljanima: "U nadi protiv svake nade povjerova Abraham“, zapitavši se na što je zapravo Pavao mislio kada je ovo napisao.

''Abraham je bio praotac izraelskog naroda, poštovan i bogat čovjek s velikim imanjem, ali bez nasljednika. I u nadi protiv svake nade povjerovao je Abraham Bogu kad mu je rekao da će, ako ode iz svoga kraja te ako bude išao putem koji mu On kaže, stvoriti od njega oca velikog naroda. On je bio stari čovjek, kao i njegova žena, te je zato to rekao Pavao. Kad je Bog rekao Abrahamu: "Pođi za mnom", nije mu rekao kamo ga vodi, nego mu je rekao da će ga On voditi. To znači da je Abraham imao vjere u Boga i dopustio mu je da ga vodi iako nije znao kuda ide, ali je znao da će pod Božjim vodstvom sve dobro završiti'', istaknuo je preč. Radiček.  

Govoreći o sv. Josipu, propovjednik je istaknuo kako se i on našao u istoj situaciji.

''Josip je bio čovjek kao i mi. Probajte se staviti u njegovu situaciju. Pronađite muškarca koji će oženiti djevojku za koju zna da nosi tuđe dijete te ga prihvatiti kao svoje i brinuti se za njega. Čuli smo u Evanđelju kako, dok je Josip snivao, ukaza mu se anđeo Gospodnji i progovori. Josip je kao i Abraham kada je sklopio savez s Jahvom, doživio jedan čudesan susret gdje mu je Bog rekao: 'Ne boj se uzeti tu ženi k sebi.' To je se zove vjera. Josipova i Abrahamova, a takva bi trebala biti i naša. Bog nije ništa govorio kako će i što biti. Nitko od njih nije znao gdje će završiti, ali su slijedili Božji glas u duši i srcu i znali su da idu pravim putem. Zato se i mi molimo i zato slavimo Euharistiju, da bi nam Bog progovorio i da bismo ga čuli u nutrini naše duše'', zaključio je preč. Radiček.  

Na kraju je sve okupljene pozdravio i prepošt Cvitkušić, čestitavši kanonicima obljetnicu uspostave Stolnog kaptola. Misi je prethodila molitva Večernje. 
 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: