Svećenik Dubrovačke biskupije, don Slavko Grubišić, proslavio 60 godina svećeništva

Svećenik Dubrovačke biskupije, don Slavko Grubišić, proslavio 60 godina svećeništva

Don Slavko Grubišić zahvalio je Bogu koji ga je izabrao za svoga svećenika i što mu je darovao da šezdeset godina živi svoje svećeništvo.

Autor
db.hr/Laudato/D.T.
Fotograf
db.hr
Objavljeno:
 
19.08.2023 14:59

 

Umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije, don Slavko Grubišić, proslavio je u subotu 19. kolovoza s dubrovačkim vjernicima i svećenicima u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku dijamantni jubilej, 60 godina misništva.

Na Misi je propovijedao dubrovački biskup Roko Glasnović, a Mješoviti katedralni zbor animirao   je liturgijsko pjevanje.

''Okupili smo se da Bogu kažemo hvala, a don Slavku čestitamo i molimo s njim i za njega da ga podrži, blagoslovi i sačuva u svojoj ljubavi'', kazao je u propovijedi biskup Glasnović te podsjetio na životni put slavljenika.

Identitet je ono što nas određuje, nastavio je biskup i dodao kako je ono što određuje slavljenika protkano bar s tri sastavnice: onim što je naslijedio – iz obitelji, onim što ga je uvjetovalo – a to je vrijeme u kojem je živio te onim što je sam odabrao – biti svećenik.

Podsjećajući na neke trenutke don Slavkova života, biskup je spomenuo kako je rođen 1938. godine u Drinovcima, školovao se u rodnom mjestu, zatim u Ljubuškom i Dubrovniku, teologiju studirao u Zagrebu, a za svećenika je bio zaređen 1963. godine u Dubrovniku. Govorio je i o njegovim svećeničkim službama od kojih je svakako najupečatljivije da je cijeli svoj svećenički vijek kapelan u Domu za starije i nemoćne osobe ''Domus Christi'' u Dubrovniku. Više od tri desetljeća bio je župni vikar u katedralnoj župi, a uz to i rektor manjih povijesnih gradskih crkava, kateheta u gradu, v. d. rektora zborne crkve sv. Vlaha, pomagao je u župama na Lopudu, u Mlinima i Cavtatu. Osamnaest godina bio je župnik na Šipanu nakon čega je 2018. godine pošao u mirovinu, ali i dalje aktivno pomaže koliko može. Živeći cijeli život u Gradu, postao je jedno od njegovih prepoznatljivih lica.

Propovijed je biskup zaključio molitvom koju je don Slavka naučila još njegova baka i koju on moli svake večeri, a koja počinje riječima: ''Idem leći, Boga reći…''

Obraćajući se okupljenim vjernicima, slavljenik Grubišić je napomenuo kako je prošlog mjeseca ovaj jubilej proslavio u svom rodnom mjestu, no katedralni župnik, don Marin Lučić, zamolio ga je da također u katedrali proslavi svoj jubilej jer je cijeli život vezan uz nju.

Zahvalio je Bogu koji ga je izabrao za svoga svećenika i što mu je darovao da šezdeset godina živi svoje svećeništvo kao i Majci Božjoj koja ga je kroz čitav život pratila i bila mu je druga majka. Izrazio je zahvalnost i biskupu Roku koji je propovijedao na ovoj Misi kao i svim ostalim biskupima koji su ga pratili kroz svećenički život, zatim svećenicima posebice onima koji su s njim ređeni, ali su sad, na žalost, svi pokojni, odgojiteljima isusovcima koji su ih učili ljubavi prema Bogu, svakom čovjeku i domovini te svima koji su došli s njim podijeliti radost ovog slavlja. Osobito je zahvalio osobama iz doma ''Domus Christi'' koji su došli na ovu Misu s ravnateljicom Mirjanom Vujnović te je dodao kako je u njima kao mlad svećenik gledao svog oca i svoju majku, a sada, kad je i on sijed kao što su i oni sijedi, gleda u njima svoju braću i sestre. Prigodom 60. obljetnice misništva, svećenik Grubišić je više puta istaknuo kako je lijepo biti svećenik i kako je sretan zbog toga što je svećenik.

Na Misi je koncelebrirao i o. Jerko Šimić, isusovac koji je ove godine proslavio svoj zlatni svećenički jubilej.

U riječima zahvale katedralni župnik Lučić istaknuo je kako don Slavko radosno živi svoje svećeništvo i tako slavi Misu, čime je primjer mladim svećenicima kao autentični svjedok koji radosno i ustrajno slavi Krista. Uime vjerničke zajednice slavljeniku je uručen prigodni dar, a druženje je nastavljeno u Pinakoteci.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: