Svetkovina sv. Vlaha u Dubrovniku

Svetkovina sv. Vlaha u Dubrovniku

Vrhbosanski nadbiskup i metropolit Tomo Vukšić predslavio je središnje pontifikalno euharistijsko slavlje na svetkovinu dubrovačkog zaštitnika, sv. Vlaha, ispred dubrovačke katedrale.

Autor
IKA/Laudato/G.O.
Fotograf
Tea Kuzek Marević/Šime Zupčić
Objavljeno:
 
03.02.2023 20:31

 

Dubrovački biskup Roko Glasnović pozdravio je na početku sve okupljene te se obratio posebice obiteljima osoba s invaliditetom rekavši kako se na tom slavlju posebno za njih moli, kao i za mir u srcima i mir u svijetu. U propovijedi je nadbiskup Vukšić govorio o nasljedovanju primjera Božjih svjedoka, o postojanom ispovijedanju kršćanske vjere te o osjećanju zaštite sv. Vlaha u pogiblima života. Neke od svojih misli potkrijepio je, uz ostalo, citatima dubrovačkog pjesnika Ivana Gundulića.

''Molimo za sve vjernike ove biskupije, za njihovu sadašnjost i njihovu budućnost, za sve njihove potrebe, nade i želje, za zdravlje njihovih tijela i čistoću njihovih duša i savjesti. Molimo jednako, i s istim nakanama, za svakoga drugoga čovjeka, kao i za sve koji im u velikom broju dohode u pohode da ovdje dušu nahrane kulturom, da oko obraduju ljepotom i tijelo da odmore'', rekao je nadbiskup Vukšić.

''Divan je, dakle, bio blaženi Vlaho u svjedočenju za Krista i u služenju braći i sestrama koje mu je Crkva povjerila. Uzoran je bio u služenju i trpljenju. Primjeran je bio u brizi za druge i nasljedovati je njegovu ustrajnu vjernost Kristu'', ustvrdio je propovjednik te istaknuo Vlahovu sličnost Kristu ''u vršenju volje Božje sve do smrti, smrti na bodljama češlja od željeza''. 

''Muke koje je podnio i služba koju je obnašao za njega su bile mjesto, prigoda i način očitovanja postojanosti Kristova svjedoka'', nastavio je vrhbosanski nadbiskup te je riječi čitanja iz Knjige Mudrosti o dušama pravednika koje su u rukama Božjim primijenio i na Parca. Nadalje je protumačio kako je riječ 'pravednik' u starozavjetnoj Knjizi Mudrosti drugo ime ''za onoga koji se, upravo po svojoj vjeri u Boga, razlikuje od čovjeka što svoja uvjerenja i život ravna bez Boga''. A ključ i svrha vjernikova vijeka, njegova ponašanja na zemlji i odnosa prema drugim ljudima jest budući život i želja zauvijek biti u ruci Božjoj, tamo gdje ga ne može više dotaknuti muka nikakva. Dapače, pravednik već za ovoga života, usprkos progonima i kušnjama kojima je izložen, i usred njih, zna da uživa Božji blagoslov jer su i teške situacije za njega providonosna sredstva za jačanje krjeposti, za duhovni rast, te prilika za svjedočenje i naviještanje drugima, za skupljanje zasluga radi dobivanja vječne slave'', poručio je mons. Vukšić.

Nastavljajući promišljanje o postojanosti, koju spominje pisac Poslanice Hebrejima, nadbiskup Vukšić kazao je kako posebice mučenici svjedoče da iz postojanosti u vjeri raste i hrani se vjernost u nasljedovanju te misionarsko naviještanje i svjedočenje. 

Na kraju je naglasio kako su svetci, koji već uživaju bolji i trajan posjed u vječnosti, a među njima i sveti Vlaho, ''poštivali vrijednost dobara ovoga svijeta''. Njima su se i sami služili, ali imali su ''pamet hitru'' i znali, kako pjeva Gundulić: ''Sve je što svijet gleda i dvori / na ognju vosak, dim na vitru, / snijeg na suncu, san o zori, / trenutje oka, strila iz luka / kojem potegne snažna ruka''.

Vlaho

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: