Svetkovina svetoga Dimitrija i 25. obljetnica biskupstva mons. Gašparovića u Srijemskoj Mitrovici

Svetkovina svetoga Dimitrija i 25. obljetnica biskupstva mons. Gašparovića u Srijemskoj Mitrovici

U prigodnoj homiliji, msgr. Đuro Gašparović prisjetio se Srijemskih mučenika i njihove snažne vjere, osobito sv. Dimitrija, zaštitnika Srijemske biskupije. 

 

Autor
I.Z./Laudato/D.R.
Fotograf
Srijemska biskupija
Objavljeno:
 
27.10.2021 09:53

 

Na blagdan zaštitnika Srijemske biskupije, 26. listopada 2021., srijemski biskup, msgr. Đuro Gašparović, proslavio je dvadeset i pet godina biskupstva. 

Svečano euharistijsko slavlje u srijemskomitrovačkoj katedrali, bazilici manjoj, u 18 sati predslavio je biskup domaćin. Prije početka euharistijskog slavlja, preč. Jozo Duspara u ime svećenika Srijemske biskupije čestitao je jubilej mons. Gašparoviću. 

– Dvadeset pet godina ozbiljno je vrijeme; ono je i kratko i dugo, u njemu se čovjek može ostvariti i ne ostvariti. Vjerujem da ste i prilikom svog poziva u svećeništvo i prilikom odlučivanja prihvatiti ili ne biskupsku službu, osluškivali odgovor starozavjetnog Samuela: 'Govori, Gospodine, sluga tvoj sluša', koji je dobro došao i vama, kao i svima nama koji propovijedamo Božju riječ. Poslanje biskupa poslanje je koje je imao sv. Ivan Krstitelj. Znamo kako je Ivan stajao s dvojicom učenika te je ugledao Isusa koji je onuda prolazio, te je rekao: 'Evo Jaganjca Božjeg!' To je uloga pastira, pokazivati na Krista – kazao je preč. Jozo Duspara. 

U prigodnoj homiliji, msgr. Đuro Gašparović prisjetio se Srijemskih mučenika i njihove snažne vjere, osobito sv. Dimitrija, zaštitnika Srijemske biskupije. Također se osvrnuo i na dane svoga biskupskog ređenja. 

– Slavimo danas svetog Dimitrija, da se sjetimo kako kršćanstvo kod nas nije od jučer. Povijesna je istina da je rođen u Sirmiju. Bio je đakon i mučenik. Đakon Sirmijske Crkve, koja je bila progonjena sa svih strana. To prvo doba Crkve na ovim stranama može se nazvati Sirmijskim razdobljem, vremenom jedinstva i junaštva, kad se krvlju svjedočila jedinstvena vjera u Krista. Ta se vjera svjedočila onda kada je Sirmium bio poprište vjerskih razmirica, krivovjerja i poganstva. U tom sam duhu ja danas, u godini svoga srebrnog jubileja, na 25. obljetnicu svoga biskupskog ređenja, zajedno sa svima vama biskupima, zagovorom svetog Dimitrija, đakona i mučenika, a i svetog Ireneja, biskupa, kao nasljednik apostola, sa svećenicima kao vjernim suradnicima u istom poslanju, i s vjernim pukom u posvećivanju Božjega naroda – kazao je biskup Gašparović. 

Na kraju je zahvalio Bogu na svemu i molio je za budućnost da mu bude milostiv zbog svega što je tijekom 25 godina propustio i pogriješio, a osobito onda kada nije bio na visini poslanja koje mu je povjerila Božja providnost. 

Euharistijsko slavlje lijepim je i usklađenim pjevanjem uzveličao zbor 'Sveta Cecilija', zbor srijemskomitrovačke župe svetog Dimitrija, đakona i mučenika, pod ravnanjem s. Cecilije Tomkić. Euharistijsko su slavlje također obogatili ministranti srijemskomitrovačke župe koji su se okupili u veoma lijepom broju.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije