Tehnologija pomaže slabovidnim osobama upoznati katedralu sv. Jakova

Tehnologija pomaže slabovidnim osobama upoznati katedralu sv. Jakova

Skupina slijepih i slabovidnih osoba iz Udruge slijepih ŠKŽ-a posjetila je i taktilno razgledala izložbu, a nakon toga i dio stalnog postava Interpretacijskog centra.

Objavljeno:
 
22.02.2021 16:52

 

U subotu 20. veljače, u Interpretacijskom centru Civitas Sacra predstavljen je projekt 'Unesco4all'. Cilj projekta je prilagodba kulturnih sadržaja osobama oštećena vida, a prilagodba sadržaja značila bi da osobe oštećena vida imaju mogućnost očitavanja katedrale uz pomoć tehnologije: 'Tooteko prstena' na ruci i aplikacije na mobilnom telefonu. Riječ je o velikom europskom pilot-projektu koji je postavljen u četiri objekta – uz Interpretacijski centar svetog Jakova, još u Alhambri u Granadi, Aquilei u Italiji, te Svetom Ivanu u Rili, u Bugarskoj.

'Tooteko prsten' je izum visoke tehnologije, koji prepoznaje i čita podatke, verbalne opise s površina odabranih spomenika čije su replike izrađene u 3D printeru, piše Šibenska biskupija.

U sklopu projekta predstavljene su replike odabranih dijelova šibenske katedrale sv. Jakova, predviđene za taktilni doživljaj slijepih i slabovidnih osoba. Skupina slijepih i slabovidnih osoba iz Udruge slijepih ŠKŽ-a posjetila je i taktilno razgledala izložbu, a nakon toga i dio stalnog postava Interpretacijskog centra.

Partner na ovom projektu je Tiflološki muzej u Zagrebu, jedan od rijetkih muzeja u Europi koji se bavi problemima osoba s invaliditetom, posebno slabovidnih.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije