Tradicionalni Antunovski koncert održan u požeškoj katedrali

Tradicionalni Antunovski koncert održan u požeškoj katedrali

U požeškoj katedrali, u predvečerje blagdana sv. Antuna Padovanskog, 12. lipnja održan je tradicionalni Antunovski koncert, izvijestila je Požeška biskupija.

Autor
Požeška biskupija/Laudato/F.P.
Fotograf
Požeška biskupija
Objavljeno:
 
13.06.2023 13:00

 

Uz požeškog biskupa Antuna Škvorčevića i svećenike, na koncertu su bili ljubitelji sakralne glazbe, među kojima i požeški gradonačelnik Željko Glavić. Nastupili su Zagrebački solisti i Katedralni komorni zbor pod ravnanjem Marija Večerića. Za orguljama je bio Mihael Mojzeš, a solističke dionice izveli su: sopranistica Ana Ticl Bušić, tenor Kristijan Kostić i gitarist Antun Markulić. Koncert su otvorili Zagrebački solisiti i orguljaš Mojzeš kantikom iz Suite za orgulje i gudače Ottorina Respighija. Zatim su Katedralni komorni zbor te solisti Ana Ticl Bušić i Antun Markulić na gitari izveli skadbu Iste confesor Domenica Scarlattija.

U nastavku koncerta Zagrebački solisti izveli su sljedeća djela: Adagietto iz V. simfonije (obrada za gudače S. Krstić) Gustava Mahlera; Comfort je i Ev’ry valley iz oratorija Mesija skladatelja Georga Friedricha Händela, uz solističku izvedbu Kristijana Kostića; L’allegro, il penseroso ed il moderato, Or let the merry bells ring round istog skladatelja, u solističkoj izvedbi Ane Ticl Bušić; Erlkönig (obrada za gudače S. Krstić) Franza Schuberta; Ave Maria istog skladatelja, uz solistički izvedbu Ane Ticl Bušić. Naredne dvije skladbe Johanna Sebastiana Bacha izveli su Zagrebački solisti i Katedralni komorni zbor: Wachet auf, BWV 140 Zion hört die Wächter singen, i Jesus bleibet meine Freude, BWEV 147. Koncert su zaključili Zagrebački solisti djelom Pintarichiana za gudače Borisa Papandopula.

Na svršetku koncerta biskup Škvorčević zahvalio je Zagrebačkim solistima, Katedralnom komornom zboru, solistima i orguljašu, kazavši da mu se nakon svega nameće pitanje: ''Do kamo ili do kuda dopire glazba?'' Odgovorio je da bi bilo premalo reći ''do ušiju'', jer kad ona stigne ''do srca'', ulazi u prostore duha, gdje se susreću nebo i zemlja, Bog i čovjek, život i smrt. Zapitao je potom: ''Gdje završava glazba?'' odgovorivši: ''U beskraju''. Zahvalio je Zagrebačkim solistima i svim drugim izvođačima što su večerašnjim koncertom sudionike poveli u njihovim srcima prema beskraju i vječnosti. Osobitu pak zahvalnost uputio je nazočnim slušateljima, koji su imali otvoreno srce do kojeg je doprla snaga koja nadilazi zvučni ton, te su se u njima večeras dotaknuli prolaznost i vječnost – ljepota, izvijestila je Požeška biskupija.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: