Tribina u okviru sinodskog hoda Hvarske biskupije: 'Drugačija Crkva mora se uvijek iznova graditi u svakoj biskupiji'

Tribina u okviru sinodskog hoda Hvarske biskupije: 'Drugačija Crkva mora se uvijek iznova graditi u svakoj biskupiji'

Okupljenim sudionicima ponovio je glavne odrednice hodograma sinodskoga hoda Hvarske biskupije.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Hvarska biskupija
Objavljeno:
 
19.11.2021 16:49

 

Prvo u nizu predavanja održao je kancelar Hvarske biskupije, don Ivan Jurin, koji je govorio o novom samoshvaćanju Crkve, koje svoj temeljni izraz ima u sigurnom kompasu – Drugom vatikanskom koncilu, izvijestila je Hvarska biskupija.

Ističući uvide pokojnog sociologa religije Željka Mardešića, govorio je o Crkvi koja je u opasnosti da postane zajednica ideologa, ako odustane od unutarnjeg dijaloga svih svojih članova i dijaloga sa suvremenim svijetom.

– Ne druga, već drugačija Crkva mora se uvijek iznova graditi u svakoj biskupiji, svakoj župnoj zajednici i svakom Kristovu vjerniku – istaknuo je don Ivan.

Samu temu sinodalnosti don Ivan je promotrio kroz temeljne naglaske pontifikata pape Franje i postavio je pitanje koliko su svi, kao Kristovi vjernici, sposobni graditi suodgovornu i solidarnu Crkvu 'učenika misionara' u konkretnim prilikama župnih zajednica Hvarske biskupije.

Potom je okupljenim sudionicima ponovio glavne odrednice hodograma sinodskoga hoda Hvarske biskupije i iznio strukturu sinodskog savjetovanja s Božjim narodom koje će započeti Prvom nedjeljom došašća.

Na kraju predavanja don Ivan i viški župnik, don Milan Šarić, u otvorenom su razgovoru iznijeli svoje poglede na probleme i perspektive župne zajednice te su okupljene župljane potaknuli na otvoren govor u sinodskim susretima o onome što smatraju važnim za život svoje Crkve.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: