U Bjelovaru proslavljen blagdan sv. Huberta

U Bjelovaru proslavljen blagdan sv. Huberta

Nacionalna proslava blagdana sv. Huberta, zaštitnika lovaca i lovstva, održana je u subotu 4. studenoga, dan nakon blagdana sv. Huberta, u bjelovarskoj katedrali sv. Terezije Avilske. 

Autor
IKA/Laudato
Fotograf
IKA
Objavljeno:
 
04.11.2023 18:53

 

Prije euharistijskoga slavlja, koje je predslavio bjelovarski biskup Vjekoslav Huzjak, položeni su vijenci ispred spomenika poginulim braniteljima Domovinskoga rata.  Potom je upriličena svečana procesija do katedrale u kojoj je, uz svećenike i biskupa Huzjaka, sudjelovalo više od tisuću lovaca i lovkinja.

Biskup Huzjak na početku svete Mise pozdravio je sve prisutne rekavši da mu je posebna radost izraziti srdačnu dobrodošlicu i pozdrav svim lovcima i lovkinjama okupljenima na nacionalnoj proslavi blagdana sv. Huberta. Kazao je da je Bjelovarsko-križevačka biskupija najmlađa biskupija u Hrvatskoj dodavši da je zanimljivo da ta biskupija nema međunarodnih granica. ''Vjerujem da ćete vi osjetiti ovdje onu tradicionalnu hrvatsku i lovačku gostoljubivost i gostoprimstvo'', poručio je okupljenima te im ukratko predstavio biskupiju i katedralu.

Nakon Evanđelja, koje je navijestio đakon, vlč. Mario Perinec, biskup Huzjak homiliju je započeo govoreći o sv. Hubertu kao dobrom pastiru koji je svoj život povjerio onima koji su mu povjereni. ''Svatko od nas je pastir na onom mjestu gdje jest i gdje živi. Svatko od nas ima svoju odgovornost i ima nekoga tko je povjeren njemu i njegovoj brizi'', kazao je bjelovarsko-križevački biskup.

Govoreći da se čovjek uvijek divi kada prolazi prirodom, poručio je da ona podsjeća čovjeka da je sve u prirodi Božji dar. ''S darom Božjim nam je surađivati, ne ga protratiti, ne ga upropastiti, nego s njim surađivati i izgrađivati zajednicu'', naglasio je dodavši da je smisao života suradnja s Božjim darom i ostvarenje Božjega plana u svome životu.

Biskup Huzjak rekao je da je u životu važno znati darivati. ''Mislim da je lovstvo djelatnost u povijesti ljudskoga roda koja je uvijek bila povezana s darivanjem'', kazao je.

Potaknuo je okupljene lovce i lovkinje da uvijek budu u službi zajednice i da budu svjesni svoga pozitivnog utjecaja na hrvatsko društvo. Na kraju ih je preporučio zagovoru sv. Huberta zaželjevši im da njihovi životi, služenje i djelovanje u lovačkoj zajednici uvijek budu radosni, predani, sretni i blagoslovljeni.

Liturgijsko pjevanje predvodio je katedralni zbor, a liturgijska čitanja i molitvu vjernika čitali su predstavnici lovačkih društava.

h

 

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: