U Blatu proslavljen blagdan bl. Marije Propetoga: 'Ostvarila je ideal vrsne žene'

U Blatu proslavljen blagdan bl. Marije Propetoga: 'Ostvarila je ideal vrsne žene'

U Blatu na Korčuli, rodnom mjestu bl. Marije Propetoga, proslava njezina blagdana započela je jutarnjim euharistijskim slavljem u njezinu svetištu, a predslavio ga je vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji u zajedništvu s o. Markom Bobašem, dominikancem iz Korčule. 

Autor
s.Jasminka Gašparović/Laudato/D.R.
Fotograf
s. Juliana
Objavljeno:
 
10.07.2020 17:49

 

Proslava blagdana nastavljena je prijepodnevnim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi Svih svetih koje je predvodio don Josip Barišić, župnik župe sv. Nikole u Ćilipima.U koncelebraciji su bili don Frano Markić, župnik župe sv. Marije Magdalene u Putnikoviću, don Mario Karatović, župnik župe sv. Josipa u Vela Luci, vlč. Robert Jugović, župnik župe Mučeništva sv. Ivana Krstitelja u Županji i vlč. Marinko Prstec, svećenik varaždinske biskupije, a pjevao je zbor mladih 'Stope'.

U poslijepodnevnim satima dubrovački biskup mons. Mate Uzinić blagoslovio je novouređenu dvoranu u župnoj kući, a u 18.30 su na Plokati izvedeni 'Blatski tanac' i viteška igra 'Kumpanjija'. Uslijedila je procesija s relikvijarom bl. Marije Propetoga iz svetišta do Plokateu kojoj su sudjelovali bratimi obiju blatskih bratovština, časne sestre Kćeri Milosrđa i dominikanke iz Korčule, ministranti, svećenici, mons.Mate Uzinići predvoditelj euharistijskoga slavlja mons. Petar Palić, biskup hvarsko-bračko-viški. Pjevao je veliki župni zbor pod vodstvom s. M. Juliane Beretić, a svirao je Frano Bosnić.

- Blažena Marija Propetog Isusa Petković je u svom životu ostvarila ideal vrsne žene. Danas su naše oči uprte u nju koja se napajala na izvoru Mudrosti. Napojena tom nebeskom mudrošću, krenula je ovim svijetom i svjedočila Očevo milosrđe, Kristovu ljubav koja se najjasnije očitovala u smrti na križu i snagu Duha Svetoga koja je bila očita u poslanju čitave Družbe - rekao je u svojoj propovijedi biskup Palić.

Tumačeći evanđelje kazao je kako nasljedovanje Isusa Krista nije nametanje, herojski čin koji namećemo sebi, romantična i nepristupačna duhovna ludost. Blažena Marija Propetog Isusa imala je odvažnosti i hrabrosti ostaviti sve da bi pronašla sve u Kristu.

- Ostavila je bogatstvo ovoga svijeta, ali je zauzvrat dobila stotine svojih sestara koje na različitim kontinentima do danas svjedoče ljepotu i bogatstvo povjerenja u Božju providnost, njegovo milosrđe i ljubav. U svojoj oporuci, šest godina prije smrti, zapisala je: 'Ljubite beskrajno preslatkog svoga Gospodina Isusa Krista, za njega samo sve radite i svoj život u djelima milosrđa i ljubavi utrošite… Za njega živite i umrite. Hajte po svijetu i širite kraljevstvo njegove ljubavi.' Molimo ga da nam, po blaženičinu zagovoru i primjeru, daruje snagu kako bismo ga mogli u svom svakodnevnom životu nasljedovati i poput nje svjedočiti u svijetu u kojemu živimo njegovo milosrđe i njegovu ljubav - zaključio je biskup Palić.

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!