U crkvi svete Marije na otoku Žirju otkrivena vrijedna ikona stara 500 godina

U crkvi svete Marije na otoku Žirju otkrivena vrijedna ikona stara 500 godina

Pripada renesansnom stilu, a na samoj Bogorodici uočeni su kasniji slojevi boja, te zahtijeva istražne radove i pažljivu restauraciju

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Šibenska biskupija
Objavljeno:
 
24.09.2020 09:25

 

U crkvi svete Marije na otoku Žirju otkrivena je vrijedna ikona Blažene Djevice Marije. Nakon što su barokni okvir s tzv. košuljicom izvadili s glavnog oltara crkve sv. Marije u Žirju, otkrila se ikona s prikazom Bogorodice i malog Isusa s okvirom na kojem su svetci u kružnim okvirima.

– U dnu okvira naslikan je grb plemićke obitelji Sisgoreo, koja je od 15. st. dobila od šibenskog biskupa patronat nad crkvom. Novootkrivena ikona po mišljenju dr. sc. Zoraide Demori-Staničić i mr. sc. Branka Pavazze datirana je u 15./16. st. Pripada renesansnom stilu, a na samoj Bogorodici uočeni su kasniji slojevi boja, te zahtijeva istražne radove i pažljivu restauraciju – kazao je župnik, don Oleg Petrović.

Istaknuo je kako će zbog iznimne vrijednosti ikona nakon restauracije biti pohranjena na sigurno mjesto i izlagat će se na marijanske blagdane u žirjanskoj župnoj crkvi, dok će replika ikone s baroknom košuljicom biti vraćena na izvorno mjesto, piše Šibenska biskupija.

Fotogalerija

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije