U Jastrebarskom proslavljen blagdan Preobraženja Gospodnjega

U Jastrebarskom proslavljen blagdan Preobraženja Gospodnjega

Blagdan Preobraženja Gospodnjega spada u dvanaest velikih godišnjih svetkovina bizantskoga obreda.

Autor
Laudato/J.B.
Fotograf
Križevačka eparhija
Objavljeno:
 
07.08.2020 13:43

 

Jučer je u grkokatoličkoj župnoj crkvi Preobraženja Gospodnjega proslavljen veliki blagdan Preobraženja - naslovni blagdan župne crkve. Svečanu božansku liturgiju sv. Ivana Zlatoustoga služio je mons. Milan Stipić, apostolski administrator Križevačke eparhije, u zajedništvu sa župnikom o. Marijanom Jeftimovim i brojnim grkokatoličkim i rimokatoličkim svećenicima.

Mons. Stipić je u propovijedi istakao kako je Isus često noću bdio sam ili sa svojim učenicima, pa je tako i otišao s Petrom, Ivanom i Jakovom na visoku goru Tabor kako bi u bdjenju razgovarali s Bogom.

- Tom prigodom Isus im je otkrio dio svoje božanske slave pokazavši im svoje proslavljeno lice. Na taj način ih je htio ohrabriti za dane muke i smrti koji uskoro dolaze, ali i dati im do znanja kako je kraljevstvo Božje daleko iznad onoga što zemaljskim očima vidimo. Nama kršćanima je ovaj blagdan poziv da se s vremena na vrijeme uputimo na osamu u molitvu gdje ćemo i mi, u tišini svoga srca i molitvom gledati ljepotu taborske svjetlosti. Visoka gora je simbol za mjesto koje je odijeljeno od svijeta, tamo gdje čovjek, ostavivši vrevu i probleme svakidašnjice, može naći mir u duši i stvoriti molitveno raspoloženje. Bog najvažnije stvari čovjeku govori u tišini i po molitvi koja proizlazi iz srca u kojem stanju mir i staloženost - rekao je mons. Stipić.

Blagdan Preobraženja Gospodnjega spada u dvanaest velikih godišnjih svetkovina bizantskoga obreda, u čijoj je teologiji i duhovnosti osobit naglasak na preobraženje ljudske pale naravi u sliku, ikonu Božju na koju je čovjek stvoren, te na nestvorenu božansku svjetlost kojoj se preobrazbom života i srca približavamo.  

Svetkovanje župnog blagdana započela je uvečer uoči blagdana svečanom Večernjom, izvijestila je Križevačka eparhija.

 

Jeste li ovaj mjesec uplatitli za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije