U Karlovcu svečano proslavljen Svjetski dan mladih: 'Krist je izvor života i sreće'

U Karlovcu svečano proslavljen Svjetski dan mladih: 'Krist je izvor života i sreće'

Obraćajući se okupljenim mladima, biskup Šaško kazao je kako su se oni pripremali za ovaj susret, razmatrali Papino pismo i uočili poziv: 'Ustani i svjedoči!'

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Zagrebačka nadbiskupija
Objavljeno:
 
22.11.2021 11:04

 

Na svetkovinu Krista Kralja, u nedjelju 21. studenoga 2021., svečano je proslavljen Svjetski dan mladih u Zagrebačkoj nadbiskupiji. Posebnost ovog slavlja bila je prisutnost bogoslova zagrebačke Bogoslovije, od kojih su njih šesnaestorica primljeni među kandidate Zagrebačke nadbiskupije za sveti Red đakonata i prezbiterata, izvijestio je Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Euharistijsko slavlje predslavio je pomoćni biskup zagrebački, mons. Ivan Šaško, u koncelebraciji s rektorom svetišta, mons. Antunom Senteom ml.; rektorom Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa, preč. Željkom Faltakom; povjerenikom za pastoral mladih Zagrebačke nadbiskupije, vlč. Kristijanom Tušekom te brojnim svećenicima.

U uvodu u euharistijsko slavlje biskup Šaško pozdravio je okupljene mlade i naglasio da danas slavimo Svjetski dan mladih u zajedništvu sa svim ostalim mladim katolicima koji jučer i danas diljem naše domovine i cijeloga svijeta slave 36. svjetski dan mladih. Također, istaknuo je da mladost upućuje na nove početke i tomu duhovnom ozračju posebnu ljepotu ovoga slavlja daje prisutnost našega Nadbiskupskog bogoslovnog sjemeništa. Pozdravio je sve bogoslove, a posebno one koji će biti primljeni među kandidate za sveti Red.

Tumačeći liturgijska čitanja, biskup Šaško naglasio je da Evanđelje donosi sliku Pilata pred Isusom.

– Tu bismo očekivali najsnažniju sliku Isusa u slavi, a nalazimo ga naizgled bespomoćnoga, na početku Njegove muke, pred nekim tko je smatran da može raspolagati ljudskim životima. Pa ipak, taj susret prepun je Isusove proslave. To je susret koji kroz povijest od tada pita: 'Tko uistinu ima moć? Tko je slobodan i tko je više čovjek?' Pilat, koji treba odlučiti, očituje strah; strah u kojemu će Isusa predati u smrt, premda je to protivno njegovim vlastitim uvjerenjima, jer u Njemu nije našao krivnje – poručio je.

Zbog toga Pilata vodi na drugu razinu, kazavši: 'Moje kraljevstvo nije od ovoga svijeta.' Zemaljska se kraljevstva međusobno sukobljavaju, hrane se nasiljem i donose smrt. Njima je najvažnije pobijediti, osvojiti, a u mojemu Kraljevstvu najvažnije je služiti.'

– Ali, posredno ga poziva na svjedočenje, govoreći da je došao svjedočiti istinu. Znamo da je na to uslijedilo pitanje: 'Što je istina?', na koje je dobio odgovor u Isusovoj šutnji, kojom je zapravo rekao: 'Pred tobom je, Pilate, ali ne što, nego tko, Onaj koji jest Istina – naglasio je.

Obraćajući se okupljenim mladima, biskup je kazao kako su se oni pripremali za ovaj susret, razmatrali Papino pismo i uočili poziv: 'Ustani i svjedoči!' U prvome upućenom pozivu kojim Papa ponavlja Isusovu zapovijed: 'Ustani!', nalazi se naš susret sa svjetlom, onim koje nas raduje i daje snagu tamo gdje mislimo da smo preslabi. Započinje se od Božje ljepote u nama i u drugima; ne od naših snaga niti s nama u središtu.

– Mi nismo izvorište života, radosti i sreće. Samo u toj istini može se odgovoriti na druge poticaje koji nam govore da svjedočimo: ljubav i poštovanje među ljudima; pravednost i zalaganje za siromašne i odbačene u društvu te brigu za stvoreni svijet, jer mi smo kraljevi i kraljice u Kristu Kralju, Gospodinu nad vojskama, nad svim stvorenjima – poručio je mons. Šaško.

Na kraju homilije biskup Šaško mladima je predstavio prigodni šal s Prvog svjetskog dana mladih u Rimu 1985. godine. Geslo tadašnjega susreta glasilo je: 'Christus – pax nostra' / 'Krist – mir naš'.

– Kao Kralj On je izvor i jamstvo uvijek potrebnog nam mira. Molimo ga da u Njemu mir pronalazimo mi, svi ljudi u našoj domovini i u narodima diljem svijeta. Braćo i sestre, naš odgovor 'Evo me!' nije dovršen; trebamo ga izricati uvijek iznova, ali činimo to u Kristu koji je Svevladar po služenju i koji jest naš mir – zaključio je.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: