U Krapini obilježena 380. obljetnica dolaska franjevaca

U Krapini obilježena 380. obljetnica dolaska franjevaca

U molitvi vjernika molilo se za franjevce, da i dalje budu vođeni Evanđeljem te da hrabro naviještaju spasenje svakom čovjeku.

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Darko Fiket
Objavljeno:
 
26.11.2021 12:05

 

Zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško, na svetkovinu sv. Katarine Aleksandrijske, u četvrtak 25. studenoga 2021., predslavio je Euharistiju u franjevačkom samostanu u Krapini, povodom proslave 380. obljetnice djelovanja franjevaca u tom gradu i 340. obljetnice postavljanja glavnoga oltara u samostanskoj crkvi, izvijestila je IKA.

Nakon pozdravnih riječi o. Tomaševića, biskup Šaško u uvodu je istaknuo da na najljepši i najdublji način, slavljenjem Euharistije, franjevcima želi čestitati 380. obljetnicu postojanja i djelovanja u Krapini. Njihova prisutnost nije odvojiva od tamošnjih ljudi, njihovih života, domova i rada, te povijesti koja obuhvaća događanja mnogo šira od Krapine.

Drugi je povod činjenica da su franjevci s vjernicima upravo pred sadašnjim glavnim oltarom očitovali svoju pobožnost i čašćenje, čuvali živom molitvu te novim naraštajima prenosili vjeru i kršćanske vrijednosti, nadahnute ljubavlju Isusa Krista i primjerom kršćanskoga svjedočanstva svete Katarine.

Mons. Šaško u homiliji je povezao naviještena čitanja s proslavom jubileja, istaknuvši da je mjesto na kojemu se nalaze franjevački samostan i crkva u neposrednoj blizini pećine Hušnjakovo, boravišta ljudi iz davnih vremena, koje je prvi otkrio upravo franjevac, otac Dominik Antolković, a kasnije znanstveno obradio Dragutin Gorjanović Kramberger.

– Ovdje lakše postajemo svjesni svoje vremenitosti i čudesnoga otajstva stvaranja svijeta i čovjeka, kao i pitanja o smislu i svrsi ne samo ljudskoga postojanja nego i upućenosti jednih na druge, međusobne povezanosti, suosjećanja, ljubavi, čežnje za neprolaznim – rekao je, među ostalim, biskup Šaško.

U molitvi vjernika molilo se za franjevce, da i nadalje budu vođeni Evanđeljem te da hrabro naviještaju spasenje svakom čovjeku. Također se spomenulo i svih franjevaca, prijatelja i dobročinitelja koji su se ugradili u franjevačku zajednicu u Krapini od njezina osnutka, kao i svih onih koji su se preselili u vječnost.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije