U Molvama održan hodočasnički susret mladih Varaždinske biskupije

U Molvama održan hodočasnički susret mladih Varaždinske biskupije

Program je započeo svečanim ulaskom u molvarsku crkvu. Slijedila je kateheza vlč. Tihomira Koseca, povjerenika za mlade Varaždinske biskupije i rad u skupinama. 

Autor
Laudato/D.R.
Fotograf
Varaždinska biskupija
Objavljeno:
 
12.10.2021 10:21

 

Tradicionalni Marijanski hodočasnički dan mladih Varaždinske biskupije 'Marija fest – Molve' održan je u nedjelju 10. 10. 2021. godine u Župi Uznesenja BDM u Molvama. Organizatori susreta i ove su godine bili Nacionalni centar udruge Vojske Bezgrješne, Ured za pastoral mladih Varaždinske biskupije i Župa Molve. Ovogodišnji 'Marija fest' održao se na temu 'Točno u sridu'.

Program je započeo svečanim ulaskom u molvarsku crkvu. Slijedila je kateheza vlč. Tihomira Koseca, povjerenika za mlade Varaždinske biskupije i rad u skupinama. Kako bi mladima približio način na koji Bog djeluje u životu čovjeka, vlč. Kosec poslužio se lukom i strijelom ističući da Bog pogađa čovjeka u središte njegova bića, u srce. Kroz zanimljivu prezentaciju s fotografijama iz različitih razdoblja njegova života, vlč. Kosec ilustrirao je kako se put do ostvarenja svećeničkog poziva razvijao u njegovu životu. Gospodin je postupno otklonio sve druge želje koje su se javljale u njegovu srcu (biti pilot, vojnik, glazbenik, muž...), jer one nisu predstavljale pogodak u središte bića. Tek s prepoznavanjem svećeništva kao Božje volje za njegov život, srce je bilo doista pogođeno te se smirilo u Gospodinu, kako kaže sv. Augustin.

Vlč. Kosec ohrabrio je mlade da dopuste Gospodinu da i njih pogodi u srce, da kroz molitvu traže da im pokaže put koji je za njih odabrao, kako bi doista postali ono što jesu, ono za što su stvoreni. Iz vlastitog iskustva, vlč. Kosec, dao je mladima savjete kako otkrivati Božju volju za vlastiti život te ih je upozorio na neke zaprjeke koje se često javljaju na tom putu, posebno na utjecaj svijeta koji odvlači čovjeka od onog bitnog i čini da mnogo svog vremena potroši na površnosti.

Poslije rada u skupinama, ručka te niza igara koje su vodili biskupijski animatori mladih pod voditeljicom njihove formacije Matejom Marčun, sudionici su se uputili u župnu crkvu Uznesenja BDM, gdje su predmolili krunicu te su imali prilike za sakrament Pomirenja u kojem su im na raspolaganju bili, uz već spomenutog vlč. Koseca, i vlč. Filip Jakupec, župnik u Hlebinama, vlč. Lovro Biškup, župni vikar u Župi sv. Vida mč. u Pitomači, vlč. Damir Slamek, župnik u Novom Virju te domaćin, o. Zdravko Tuba. 

Sudjelovanjem u sakramentu svete Ispovijedi, mladi su se pripremili za euharistijsko slavlje koje je predslavio vlč. Tihomir Kosec, uz koncelebraciju vlč. Damira Slameka i o. Zdravka Tube, župnika i čuvara ovoga Marijina svetišta.

Velečasni Kosec u svojoj je propovijedi istaknuo, s obzirom na bogataša, da ne može ostvariti pravo prijateljstvo jer mnogi se bogataša drže iz koristoljublja. Prijateljstvo se stječe na temelju onoga što jesi, a ne što imaš. Proći kroz iglene ušice znači odbaciti ono što nas sputava i ući na uska vrata koja vode u život vječni. Bogatstvo je gubljenje u mnogočemu, a prolazak kroz iglene ušice pronalazak u bitnome svrsi vlastitoga života. Mladima je to poruka da Boga upoznaju, uzljube i u nebo dođu. Stvorivši ih i pogodivši na svoju sliku, osposobio ih je za spasenje. Pjevanje na sv. Misi animirao je Zbor mladih Varaždinske biskupije pod vodstvom Damijana Turkovića.

Susret mladih Varaždinske biskupije, 'Marija fest – Molve 2021.', završen je euharistijskim klanjanjem koje su pjevanjem animirale sestre Halužan. Slavljenjem Gospodina mladi su zahvalili Gospodinu na ovom danu, darovanosti jednih drugima i daru života kojim ih je Bog obdario te pozvao u zajedništvo življenja života s Njim, izvijestila je Varaždinska biskupija.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: