U Petrinji i Glini obilježena godišnjica potresa

U Petrinji i Glini obilježena godišnjica potresa

Osim za poginule, biskup je rekao da je ovo i Misa za one koji su stradali i koji su još više duševno nego fizički ozlijeđeni jer su morali napustiti svoje domove.

Autor
S.V./Laudato/D.R.
Fotograf
Sisačka biskupija
Objavljeno:
 
29.12.2021 18:21

 

Na prvu godišnjicu razornog potresa koji je imao epicentar na Banovini, a pogodio je gotovo čitavu Sisačku biskupiju, u srijedu 29. prosinca biskup Vlado Košić predslavio je u župnoj crkvi sv. Lovre u Petrinji Misu zadušnicu za sve poginule. U koncelebraciji su bili: rektor Hrvatskog katoličkog sveučilišta Željko Tanjić, domaći župnik i dekan Josip Samaržija i više svećenika.

Uz brojne vjernike te obitelj stradalih, Misi su nazočili i predstavnici državnih vlasti predvođeni predsjednikom Vlade RH Andrejom Plenkovićem, kao i predstavnici županijskih i gradskih vlasti.

Biskup je u homiliji rekao da se ova Misa slavi u spomen na poginule katolike i pravoslavne, njih petero, u Majskim Poljanama, Lauru Cvijić u Petrinji te Stanka Zeca u Žažini. Osim za poginule, biskup je rekao da je ovo i Misa za one koji su stradali i koji su još više duševno nego fizički ozlijeđeni jer su morali napustiti svoje domove.

Poručio je i da je ovo prilika da ovaj stradali kraj, koji je bio zapušten i prije Domovinskog rata, a posebno nakon, dobije novo lice kako bi se tu moglo lijepo živjeti, te je zahvalio Vladi i svima onima koji su odmah nakon potresa došli pomoći.

– Zahvalni smo velikom broju dobrih ljudi koji su odmah nakon potresa pohrlili na ovo područje, koji su sami došli pomagati. Bile su to skupine navijača, vatrogasci, vojska, volonteri Crvenog križa i Caritasa. Čuo sam kako je bilo više od 5000 volontera Crvenog križa, a u našem Caritasu bilo je više od 3000 volontera. Čitava je to vojska koja je prva tri mjeseca pomagala te iskazivala bratsku ljubav, solidarnost i brigu za druge. Rekao bih čudo, kako se pokazalo veliko to hrvatsko srce. Kad je neka nevolja, onda se mi ujedinimo, i to je nešto prekrasno, i kako je bila velika tragedija, trpljenja i žrtve, tako sam svjedočio, ali i svi mi, doživjeli smo i veliku ljubav, brigu pažnju i pomoć… Nesreća doista ujedinjuje. Bog je to dopustio možda baš zato da se nekako povežemo, da vidimo da ne možemo biti razjedinjeni i da samo zajedno možemo pobjeđivati svako zlo i svaku nevolju – poručio je biskup te je još jednom zahvalio svima koji su pomogli, posebno svim hrvatskih biskupijama, hrvatskim iseljenicima i susjednim zemljama.

Prije Mise biskup se pomolio i na grobu pokojne trinaestogodišnje Laure Cvijić, a u prijepodnevnim satima u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Glini predslavio je Misu zadušnicu za stradale u Majskim Poljanama. Prije Mise predvodio je i ispred centralnog križa na Gradskom groblju Glina molitvu za stradale.

Jeste li ovaj mjesec uplatili za Laudato TV? Znate li da naš rad ovisi gotovo isključivo od donacija dobrih ljudi? Pridružite nam se u Klubu prijatelja!

Još iz rubrike: Biskupije

Još iz rubrike: